Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 05 aug 2022 21:37 

Demonamiddag mechanische loofdoding


Op 28 juli organiseerden we een demonamiddag rond mechanische loofdoding. Door het wegvallen van de snelwerkende actieve stof diquat is er meer interesse in een niet-chemische manier van loofvernietiging in de aardappelteelt. Vooral in sectoren waar de maatsortering van de aardappelen belangrijk is, wordt met veel interesse gekeken naar de mogelijkheden van loofklappen, loofbranden, elektrisch loofdoden, stengel trekken,….

Bestanden beschikbaar voor download:
Info brochure (1796.4 Kb)
Evolutie in loofdoding

Met het verdwijnen van de actieve stof diquat blijven er nog twee werkzame stoffen over die toegepast worden in de praktijk:

 1. carfentrazon-ethyl (onder andere Spotlight Plus) en
 2. pyraflufen-ethyl (onder andere Gozai).

Ook middelen op basis van pelargonzuur (onder andere Beloukha) zijn erkend als loofdoding, maar worden in de praktijk nauwelijks hiervoor ingezet.

Demonamiddag mechanisch loofdoden in aardappelen

In de pootgoedteelt en ook in aardappelen voor de versmarkt is de juiste maatsortering van de knollen heel belangrijk: die mogen niet te grof uitgroeien. De groei van de knollen moet dus op het juiste moment stilgelegd worden. In tegenstelling tot diquat, werken carfentrazon-ethyl en pyraflufen-ethyl een stukje trager. Na een behandeling groeien de knollen dus nog eventjes verder (naijleffect). Hoe lang de knoldikking verder duurt, is moeilijk in te schatten en hangt van verschillende factoren af zoals de gewasstand en de weersomstandigheden. 

Meer interesse in mechanische loofdoding

Om de knolgroei zo snel mogelijk stil te leggen (= minder rekening moeten houden met naijleffect), wordt daarom in de pootgoedteelt opnieuw meer en meer gekeken naar mechanische manieren van loofvernietiging. Er zijn echter verschillende redenen waarom een niet-chemische manier niet zo snel algemene ingang vindt in de praktijk:

 • De werkbreedte is nog vaak beperkt tot 4 rijen per gang (evolutie naar 6 of 8 rijen).
 • Meer sporen trekken tussen de ruggen en dus mogelijk meer structuurbederf.
 • Arbeidsintensief.
 • Niet mogelijk onder natte omstandigheden.
 • Correcte afstelling heel belangrijk.

Door de stijgende interesse in mechanische loofdoding zien we gelukkig ook een sterke evolutie in de diverse mogelijkheden en verbeteringen in bestaande technieken.

Demonamiddag

Op de demonamiddag gingen vier machines live aan het werk. Per machine werd een toelichting gegeven over de voor- en nadelen van de techniek, aandachtspunten en andere toepassingsmogelijkheden naast loofdoding (bv. mechanische onkruidbestrijding).

Hieronder worden de vier machines voorgesteld:

 • links: foto van de machine,
 • midden: resultaat onmiddellijk na toepassing, 
 • rechts: resultaat de dag nadien.
 • Loofklappen combineren met Loofdoes (Agricult) Na het klappen van het loof is er vaak nog een chemische bespuiting nodig om de hergroei aan te pakken van de overblijvend stengelstompen. Die bespuiting kan gebeuren met de veldspuit in een aparte werkgang (bv. de dag nadien). Maar een chemische behandeling (eventueel zelfs aan lagere dosis) kan ook, dankzij de Loofdoes die achteraan de tractor hangt (klappen in fronthef). Loofklappen combineren met looftrekken (Vegniek) Om volledig mechanisch te werken kan er ook gekozen worden om eerst te klappen en meteen erna de stengels los te trekken. Door de aandrukrollen achteraan wordt de losse grond (en eventueel omhoog gekomen knollen) weer mooi aangedrukt. Loofbranden (Vanhoucke) Het principe van loofbranden is al langer gekend in de biologische aardappelteelt. Door de hete temperaturen stijgt het water in de cellen van de plant waardoor deze cellen openbarsten. Het loof is hierdoor heel snel vernietigd. Een loofbrander wordt ook ingezet voor mechanische onkruidbestrijding. Elektrisch loofdoden (Nucrop) Een techniek die nog in volle ontwikkeling is, is het elektrisch loofdoden. Door de planten eerst te behandelen met een zoutoplossing (geleidingsvloeistof) die dienst doet als elektrische geleider wordt de waslaag opgelost. Vervolgens kan de elektrische stroom de celwanden van de plant vernietigingen. De groei stopt onmiddellijk. Robotti Als afsluiter werd ook een demonstratie gegeven van een Robotti. Dit is een autonome werktuigdrager die verschillende landbouwtaken zelfstandig kan uitvoeren. Inagro test de Robotti dit teeltseizoen uit voor verschillende opdrachten op het veld waaronder dus ook de mogelijkheid om te loofklappen (2 rijen).
 


  Nieuwsflash
 
Bladluisdruk, ook bij tolerante wintergerstrassen op te volgenLees meer
 
 
Campagne Tiense Suikerraffinaderij van startLees meer
 
 
Uitbetaling van inhoudingen voor financiële discipline Lees meer
 
 
Oorlog - crisissteun landbouw: 8,17 miljoen euro aanpassingssteunLees meer
 
 
Droogte: afwegingskader voor prioritair watergebruik tijdens waterschaarsteLees meer
 
 
Landbouwbedrijven - Windmolens Lees meer
 
 
Droogte 2020 - Afhandeling dossiers (update)Lees meer
 
 
Landbouwbedrijven - Energiescans Lees meer
 
 
Energiescans Lees meer
 
 
Appelteelt - Evolutie Lees meer
 
 
EU-landbouwsubsidies - Fraudebestrijding Lees meer
 
 
Tegen agribashingLees meer
 
 
Landbouwministers kritisch op EU-afbouwplan gewasbescherming Lees meer
 
 
'Break Nature' in de privé chalets van 'Ferme de Sorval' les Hauts de FranceLees meer
 
 
Plan Vlaamse Veerkracht: wijziging besluit subsidies groene maatregelen land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Knelpunt in het Ijzerbekken en de haven van Nieuwpoort Lees meer
 
 
De inflatie bedraagt 11,27% Lees meer
 
 
Actieplan ‘Welbevinden in de Land- en Tuinbouw’: gedachtewisselingLees meer
 
 
3.662.000 euro voor wetenschappelijk onderzoek inzake voedselveiligheid en sanitair beleid Lees meer
 
 
De klimaatmaatregelen in de landbouwsectorLees meer