Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 06 aug 2022 08:55 

Droogte 2022: Frankrijk richt crisiscel op


In Frankrijk zitten al meer dan honderd gemeenten zonder drinkbaar water. De gemeenten worden nu zo veel mogelijk bevoorraad met vrachtwagens. De Franse premier heeft intussen een crisiscel bijeengeroepen in verband met de - volgens de Franse regering - "historische" droogte.

In sommige delen van Frankrijk begint het extreem droge weer zijn tol te eisen. Al meer dan 100 gemeenten zitten er zonder drinkbaar water. Dat maakte de Franse minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu bekend tijdens een bezoek aan het departement Alpes-de-Haute-Provence, in het zuiden van het land.

Volgens Béchu worden de gemeenten nu bevoorraad met vrachtwagens, want "er zit geen water meer in de leidingen". Afhankelijk van het soort gemeente (in de bergen of niet) of de omvang ervan, verloopt dat vlot of net iets minder vlot. Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Rivierbeddingen staan er droog.

De Franse premier Elisabeth Borne - die de droogte "historisch" noemt - richtte vandaag een interministeriële crisiscel op. Eventuele maatregelen van de regering in Parijs en de departementen kunnen op die manier beter gecoördineerd worden. 62 departementen zijn "in crisis", klinkt het.

In meer dan de helft van het land zijn er nu al beperkingen op watergebruik. Auto's en trottoirs mogen bijvoorbeeld niet meer gewassen worden, tuinen mogen niet meer besproeid worden en privézwembaden mogen niet meer gevuld worden. In verschillende gebieden mogen landbouwers ook de gewassen niet meer besproeien.

De maatregelen moeten voorkomen dat nog meer gemeenten zonder drinkwater vallen. Maar het is momenteel vooral de landbouw die problemen ondervindt door de droogte. "De uitzonderlijke droogte die we momenteel kennen, berooft vele gemeenschappen van water en is een tragedie voor onze boeren, onze ecosystemen en de biodiversiteit", schrijft Borne in een verklaring. Er wordt gevreesd dat de droogte uiteindelijk tot mindere opbrengsten zal leiden.

Maar ook de mogelijke gevolgen voor de energieproductie worden opgevolgd. Het staatsenergiebedrijf EDF heeft de productie in sommige kerncentrales nu al moeten verminderen, niet zozeer door een gebrek aan water maar omdat de temperatuur van het rivierwater te hoog is om nog voor verkoeling te kunnen gebruiken.

Volgens de Franse meteorologische dienst was juli 2022 de droogste maand in meer dan 40 jaar. De Franse regering waarschuwt dat de situatie de komende twee weken nog zorgwekkender dreigt te worden.
Vlaming in Frankrijk: "Water in meer in de buurt met 8 meter gezakt"

Vlamingen in Frankrijk bevestigen de uitzonderlijke droogte. "Het is de eerste keer dat het hier zo droog is", getuigt Geert Windmolders vanuit Fayence, in de Provence. Het water in een meer in de buurt is al met 8 meter gezakt.

Windmolders, die een gastenverblijf uitbaat, kreeg net als de andere inwoners een beperkte hoeveelheid water opgelegd: ze mogen maar 200 liter per dag per persoon gebruiken. "Dat is heel beperkt als je rekening houdt met ontbijt, douchen, enz", vertelt hij in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

In Fayence komt er wel nog water uit de kraan, in hoger geleden dorpen niet meer, bevestigt Windmolders, "omdat meren en rivieren droog staan".

Ook Erik Beenink is aangeraden om minder water te gebruiken en bijvoorbeeld minimaal te douchen. Hij woont in Roaix, in het department Vaucluse. "De rivier hier staat droog en dat is al jaren niet meer gebeurd. Wij hebben eigen waterputten, maar ook die raken droog. Er zijn twee dingen die hier opvallen: de lange warmte en dat er nog geen regendruppel is gevallen."

 


  Nieuwsflash
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer