Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 sep 2022 13:02 

Droogteschade in WalloniŽ loopt op tot 200 miljoen euro


Ook in het kader van de uitzonderlijke droogte neemt de Waalse regering enkele maatregelen. Zo heeft het gewest beslist dat in gebieden met ecologische waarde het maaien van vegetatie is toegestaan voordat de onderhoudsperiode afloopt, op voorwaarde dat de vegetatiebedekking voldoende ontwikkeld is en effectief blijft na het maaien. Daarnaast worden wegens de droogte ook uitzonderingen toegestaan voor de verplichting om vanggewassen aan te planten.

De toestand zal op wekelijke basis gemonitord worden met wetenschappers en de landbouworganisaties om na te gaan of de maatregelen nog efficiënt zijn, melden de ministers nog.

De droogte heeft een grote impact op de bodem, grasland en gewassen. Bovendien kan er momenteel niet gezaaid worden. FWA, de Waalse landbouworganisatie, berekende deze week nog dat de droogte van de afgelopen maanden de Waalse boeren al 200 miljoen euro gekost heeft. Hier en daar hebben landbouwers ook de voorraden voor de winter al moeten aansnijden. In de huidige situatie roept de FWA op tot solidariteit tussen land- en tuinbouwers, en vraagt zij tuinbouwers om een deel van hun productie aan landbouwers te verkopen.

Minister Borsus heeft het KMI donderdag nog om advies gevraagd over het uitzonderlijke karakter van de droogte deze zomer. Als die droogte als ramp wordt erkend, zal het Rampenfonds in werking treden.

De landbouworganisatie vraagt de activering van het rampenfonds, maar hekelt het feit dat het systeem traag werkt, landbouwers onvoldoende vergoed worden en het fonds enkel tussenkomt als ze minstens 30 procent opbrengstverlies hadden. FWA-voorzitter Streel pleit daarom ook voor de oprichting van een klimaatverzekering.

 


  Nieuwsflash
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer