Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 sep 2022 09:35 

Stikstofbeleid Nederland: amper 20 boeren laten zich uitkopen


Het aantal boerenbedrijven dat wordt uitgekocht, komt slechts “mondjesmaat op gang”, zo moet minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof erkennen.
Hoewel er zeker 750 bedrijven in aanmerkingen kwamen voor een regeling, zijn er slechts 20 bedrijven uitgekocht in een tijdsbestek van twee jaar.

Het uitkopen van boerenbedrijven om de stikstofuitstoot te verminderen komt maar moeizaam op gang. In twee jaar tijd werden slechts twintig bedrijven uitgekocht, zo blijkt uit een rondgang van de NOS bij alle twaalf provincies.

Zeker 750 bedrijven kwamen volgens de provincies in aanmerking voor een vrijwillige uitkoopregeling, maar er blijkt dus weinig animo.

Volgens de provincies is het gebrek aan succes vooral aan het Rijk te wijten. Voortdurend wisselende voorwaarden en de aankondiging van een nieuwe, “woest aantrekkelijke” regeling zouden boeren huiverig hebben gemaakt om aan de eerste uitkoopregeling mee te doen.

“Op het moment dat agrariërs horen dat er een aantrekkelijker regeling komt, dan gaan zij twijfelen”, zegt de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls van GroenLinks tegen de NOS.

Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof geeft in een reactie tegen de NOS toe dat het aantal aanmeldingen "mondjesmaat op gang komt".

De minister heeft hoop dat er zich toch nog meer boeren aanmelden en wijst erop dat ze de opkoopregeling met een paar maanden heeft verlengd. "De eerste boeren worden nu opgekocht, maar het zijn langdurige trajecten. Dit doe je niet van maandag op dinsdag".

 


  Nieuwsflash
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer