Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 sep 2022 09:48 

Oorlog Oekraïne-Rusland: eind september uitbetaling Europese en Vlaamse crisissteun


De afgelopen maanden waren voor de Europese land- en tuinbouw niet de gemakkelijkste. De prijzen van zaden, meststoffen en veevoeders stegen aanzienlijk, maar ook de energieprijzen gingen door het dak. Daarom trokken de Europese Unie en Vlaanderen zo’n 11 miljoen euro steun uit voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Het Departement Landbouw en Visserij betaalt deze steun eind september automatisch uit aan alle land- en tuinbouwers die er recht op hebben. Als landbouwer moet u dus zelf geen aanvraag doen voor de crisissteun.

 
Wie heeft recht op de crisissteun?
  1. De land- en tuinbouwers in de sectoren hardfruit, vollegrondsgroenten, serreteelt, varkens, pluimvee en (melk)geiten die inspanningen leveren op het vlak van circulaire economie, nutriëntenbeheer, efficiënt gebruik van grondstoffen, en milieu- en klimaatvriendelijke productiemethoden.
     
  2. De landbouwers die in 2022 areaalgebonden maatregelen, dus bepaalde pre-ecoregelingen, toepassen met een gunstig effect op milieu, klimaat of biodiversiteit. Het gaat om de pre-ecoregelingen: inzaai van eiwitteelten, precisielandbouw via automatisch gps-aansturing of automatisch RTK-gps aansturing of het verhogen van het effectieve organische koolstofgehalte van bouwland via het teeltplan. Deze pre-ecoregelingen moeten zijn aangevraagd via de verzamelaanvraag 2022.

Om de administratieve last voor de land- en tuinbouwers te beperken, zal het Departement Landbouw en Visserij zelf nagaan of u al dan niet aan de voorwaarden van de crisissteun voldoet. Indien u recht hebt op de crisissteun, zal het departement deze eind september uitbetalen. Heeft u vragen over deze crisissteun? Contacteer dan uw buitendienst.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer