Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 okt 2022 09:10 

Steun voor de keten in de agrovoedingssector - Oproep voor investeringsprojecten 2022


Groepen van landbouwers en actoren uit de agrovoedingssector die een investering plannen die de agrovoedingsketen duurzamer maakt en een directe meerwaarde betekenen voor de landbouwer als leverancier van de te verwerken landbouwproducten, kunnen van 17 oktober tot en met 10 november 2022 een projectsubsidie van 30% aanvragen bij het Departement Landbouw en Visserij. Minister Brouns maakt hiervoor 2.300.000 euro VLIF-steun vrij.

Al decennialang staat de Vlaamse agrovoedingssector garant voor de productie van kwaliteitsvolle en gezonde voeding. Om dat ook in de toekomst te garanderen, moeten we blijven werken aan de toegevoegde waarde, de kwaliteit, de voedselveiligheid en de duurzaamheid van onze landbouw- en voedingsproducten. Investeringen en innovatie op dat vlak zijn van belang voor de economische ontwikkeling van de sector zelf. Ze dragen ook bij aan de realisatie van de Vlaamse voedselstrategie, die minister Brouns eind november zal lanceren. ‘Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie’ is een van de vier pijlers van de voedselstrategie. Door gericht te investeren maken we werk van een toekomstgerichte Vlaamse agrovoedingsketen waarvan de land- en tuinbouwers de basis blijven vormen.

De oproep voor steun aan investeringsprojecten in de agrovoedingssector is een open oproep zonder specifieke investeringsfocussen om innovatie de vrije hand te geven. Meerwaardecreatie voor de primaire producent als leverancier van de te verwerken landbouwproducten en het versterken en verduurzamen van de Vlaamse agrovoedingsketen staat bij deze oproep centraal. Samenwerking tussen de ketenactoren wordt aangemoedigd.

Een breed gamma van begunstigden komt in aanmerking: zowel bedrijven actief in de primaire verwerking en de afzet van land- en tuinbouwproducten, als (coöperatieve) groepen van landbouwers en een verwerker in coöperatie met enkele land- en tuinbouwbedrijven

De oproep gebeurt in het kader van het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III). Via diverse maatregelen wil het de competitiviteit en verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw stimuleren en ondersteunen.

Het subsidiepercentage bedraagt 30% van de subsidiable projectkosten. Het maximumbedrag van de subsidie is 300.000 euro per investeringsproject en per begunstigde. Enkel de geselecteerde projecten door een beoordelingscommissie maken kans op een subsidie. De projecten worden beoordeeld op de meerwaarde voor de landbouwsector, de mate van innovatie, de duurzaamheid van het project, de kwaliteit van het project en de mate van samenwerking binnen de keten. De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal 2,5 jaar vanaf de kennisgeving van de selectie.

Meer informatie over deze oproep vindt u op de website www.vlaanderen.be/landbouw/agrovoeding. U vindt er ook het aanvraagformulier voor deze subsidie. De aanvragen moeten ten laatste op 10 november 2022 worden ingediend via het e-loket.

Wil je meer weten over deze oproep agrovoeding? Bekijk dan hier ons inspirerende filmpje ‘Projectsteun voor de agrovoedingsindustrie’.

BELGISCH STAATSBLAD

Ministerieel besluit over een oproep voor 2022 tot indiening van steunaanvragen als vermeld in artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 april 2015 betreffende steun aan investeringen in de agrovoedingssector tot verhoging van de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten



Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 9, eerste lid, 1°, en tweede lid;
- het besluit van de Vlaamse Regering van 24 april 2015 betreffende steun aan investeringen in de agrovoedingssector tot verhoging van de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten, artikel 7 en 9, derde lid.
Vormvereisten
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- de inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 12 juli 2022;
- De Raad van State heeft advies 72.136/1 gegeven op 22 september 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.
DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, INNOVATIE, WERK, SOCIALE ECONOMIE EN LANDBOUW BESLUIT:
Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder het besluit van 24 april 2015: het besluit van de Vlaamse Regering van 24 april 2015 betreffende steun aan investeringen in de agrovoedingssector tot verhoging van de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten.
Art. 2. Het budget, vermeld in artikel 7, eerste lid, 1°, van het besluit van 24 april 2015, wordt voor de oproep 2022 vastgelegd op 2.300.000 euro (twee miljoen driehonderdduizend).
Art. 3. De periode waarin de steunaanvragen ingediend kunnen worden, vermeld in artikel 7, eerste lid, 2°, van het besluit van 24 april 2015, loopt van 17 oktober 2022 tot en met 10 november 2022. Overeenkomstig artikel 8 van het voormelde besluit worden de steunaanvragen ingediend via het e-loket.
Art. 4. Ter uitvoering van artikel 7, eerste lid, 2°, van het besluit van 24 april 2015 geeft de aanvrager bij de steunaanvraag de volgende informatie door via het e-loket:
1° een beschrijving van de achtergrond en de probleemstelling of uitdaging;
2° een beschrijving van het doel van het project;
3° een plan van aanpak;
4° de gegevens over de kennis en de expertise van de aanvrager en de projectpartners;
5° een beschrijving van de bijdrage van het project aan de economische duurzaamheid van het bedrijf of de sector;
6° een beschrijving van de bijdrage van het project aan de ecologische duurzaamheid van het bedrijf of de sector;
7° een beschrijving van de bijdrage van het project aan de sociale duurzaamheid van het bedrijf of de sector;
8° een beschrijving van het innovatieve karakter van de investering;
9° in voorkomend geval een beschrijving van de bijdrage van het project, of van de mogelijke resultaten ervan, aan de samenwerking in de keten of aan de ketenoverschrijdende samenwerking;
10° een inschatting van de projectkosten, ingedeeld volgens de soorten mogelijke uitgaven, vermeld in artikel 4, eerste lid, van het voormelde besluit.
De inschatting, vermeld in het eerste lid, 10°, wordt gestaafd met minstens drie offerten. Als het niet mogelijk is drie offerten voor te leggen, wordt in de aanvraag gemotiveerd waarom dat onmogelijk is.
Art. 5. De periode waarin de uitgaven gedaan worden, vermeld in artikel 7, eerste lid, 3°, van het besluit van 24 april 2015, duurt twee jaar en zes maanden vanaf de kennisgeving van de selectie van het project.
Art. 6. De maximale subsidie per aanvraag, vermeld in artikel 7, tweede lid, 2°, van het besluit van 24 april 2015, bedraagt 300.000 euro.
De maximale subsidie per begunstigde, vermeld in artikel 7, tweede lid, 2°, van het voormelde besluit, bedraagt 300.000 euro.
De minimale investeringsuitgaven per aanvraag, vermeld in artikel 7, tweede lid, 2°, van het voormelde besluit, bedragen 50.000 euro.
Art. 7. De uitgaven, vermeld in artikel 4, eerste lid, 2°, van het besluit van 24 april 2015, kunnen geen betrekking hebben op tweedehandsmaterieel.
De uitgaven, vermeld in artikel 4, eerste lid, 4°, van het besluit van 24 april 2015, kunnen maximaal 20% bedragen van de totale uitgaven, vermeld in artikel 4, eerste lid, van het voormelde besluit.
Art. 8. De aanvrager voegt een eindrapport en een aparte projectboekhouding en administratie, die hij heeft bijgehouden tijdens de looptijd van het project, bij de aanvraag tot uitbetaling, vermeld in artikel 10 van het besluit van 24 april 2015.
De aanvraag tot uitbetaling, vermeld in artikel 10 van het besluit van 24 april 2015 wordt ingediend via het e-loket.
De aanvraag tot uitbetaling, vermeld in artikel 10 van het besluit van 24 april 2015 wordt uiterlijk ingediend binnen twee jaar en zeven maanden, te rekenen vanaf de kennisgeving van de selectie van het project.
Art. 9. De selectiecriteria, vermeld in artikel 9, eerste lid, van het besluit van 24 april 2015, worden aangevuld met volgende selectiecriteria:
1° de mate van innovatie van de investering;
2° de kwaliteit van de aanvraag.
Het beoordelingscollege, vermeld in artikel 9, derde lid, van het besluit van 24 april 2015, wordt samengesteld door het hoofd van de bevoegde entiteit en bestaat uit experten van het beleidsdomein Landbouw en Visserij, vermeld in artikel 26 van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie.
Het beoordelingscollege kent scores toe aan de verschillende selectiecriteria en legt een minimumscore vast. Alleen projecten die de minimumscore behalen, komen in aanmerking voor steun.
Art. 10. Dit besluit treedt in werking op 17 oktober 2022.
Brussel, 6 oktober 2022.
De Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw,
J. BROUNS

 

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer