Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 okt 2022 16:04 

Droogte 2022: groeiseizoen aardappelen


Tijdens het voorbije groeiseizoen werden 86 praktijkpercelen opgevolgd tussen 4 juli en 19 september. Hiervoor werd samengewerkt met verschillende partners: PCA, Inagro, PIBO, BDB, VO, Fiwap en Carah (in kader van het Landbouwcentrum Aardappelen). De rassenkeuze werd gemaakt op basis van hun aandeel in areaal in Vlaanderen en Wallonië. Het aantal staalnames op eenzelfde perceel varieerde van twee tot vijf. In totaal werden er 320 rooiingen gedaan.

Groeiomstandigheden 2022

De winter van ’21-‘22 was in het algemeen gezien iets natter, somberder en warmer dan normaal. Ook maart was warm en bovendien uitzonderlijk zonnig en droog. Het planten van de vroege aardappelen kon op de drogere gronden snel van start gaan. April begon nat en fris, maar al snel steeg de temperatuur en brak opnieuw een erg droge periode aan. Ook de late rassen gingen de tweede helft april vlot de grond in. Na een lange droge periode regende het eind mei en begin juni weer. Het warme weer zorgde voor een groeivoorsprong. De daaropvolgende zomer was uitzonderlijk droog, warm en zonnig. 

Droogte-index 24 mei 2022 tot 11 aug 2022                                   Vroege ras Amora

De gemiddelde plantdatum lag op eind maart. Het groeiseizoen begon met hogere temperaturen en te weinig neerslag. De helft van de opgevolgde percelen werden beregend (vooral in juni).

  • De eerste proefrooiing vond plaats op 4 juli. Percelen die beregend waren haalden de hoogste opbrengsten (hoger dan meerjarig gemiddelde), zonder beregening lag de opbrengst lager. 
  • Bij de laatste proefrooiing begin augustus noteerden we voor Amora een praktijkopbrengst (+35 mm mét uitval) van 39 ton/ha. Dit is vergelijkbaar met het meerjarig gemiddelde maar met een zeer groot verschil tussen beregend en niet-beregend (- 13 ton/ha). 

Staalname na staalname ging het onderwatergewicht omhoog deels door de natuurlijke groei, maar vooral door het aanhoudend vochttekort. Begin augustus eindigde het groeiseizoen van Amora met een hoog onderwatergewicht van 408 g/5 kg. 

Amora juli 2022                                 Halfvroege ras Sinora

Halfvroege rassen zoals Sinora worden vooral in de eerste week van april geplant. Geen enkel van de opgevolgde percelen werd beregend. 

  • Bij de start van de proefrooiingen half juli bleek ook Anosta een vlot begin te hebben dankzij de warmere temperaturen. De daaropvolgende weken echter bleek de opbrengst nauwelijks verder toe te nemen.
  • We noteerden uiteindelijk een praktijkopbrengst van 35 ton/ha (meerjarig gemiddelde 40 ton/ha). 

Half juli lag het onderwatergewicht al meteen hoog met een gemiddelde van net geen 400 g/5 kg. 

Sinora juli 2022           Fontane -17%

Het planten van de late rassen, zoals Fontane, verliep in 2022 vrij vlot met een gemiddelde van 19 april. Een tweetal Vlaamse percelen werden in juni enkele keren beregend en een viertal velden kregen eind juli of begin augustus een enkele irrigatiebeurt.

  • We begonnen de eerste proefrooiingen van Fontane eind juli met een opbrengst die zeer normaal was voor deze tijd van het seizoen. De droogte en vaak zeer warme temperaturen zorgden er voor dat bij de daaropvolgende staalnames de aangroei zeer beperkt was.
  • Proefrooiing na proefrooiing zakte de opbrengst verder weg onder het meerjarig gemiddelde.
  • Pas begin september kwam er een verandering in het weer met eindelijk neerslag van betekenis en dit voor het hele land.
  • Bij de laatste staalname op 19 september brachten de 33 Belgische percelen samen 40,2 ton/ha op (+35 mm mét uitval). Het meerjarig gemiddelde ligt 9 ton/ha of 17% hoger (49 ton/ha). 

Door de droge bodemomstandigheden lag het onderwatergewicht eind juli al op 406 g/5 kg. Aangezien de regen uitbleef steeg dit cijfer naar historische hoogte met een piek eind augustus van een gemiddelde van 468 g/5 kg!

Fontane augustus 2022           Challenger -23%

Fontane en Challenger vertoonden een gelijkaardig verloop van de groeicurve: tot en met begin september bleef de groei beperkt.

  • Challenger eindigde op een praktijkopbrengst van 38 ton/ha met een verschil met het meerjarig gemiddelde van maar liefst 23%! 
  • Door zijn groter knolaantal bleef Challenger steeds fijner in sortering dan Fontane. Die fijnere sortering is nog opvallender dit seizoen.

Het onderwatergewicht van Challenger was bij elke monstername nog net iets hoger dan dit van Fontane, met in de tweede helft augustus een gemiddelde van 481 g/5 kg

Challenger augustus 2022           Bintje -14%

Omwille van zijn dalend areaal werden slechts op twee tijdstippen monsters genomen bij Bintje (half augustus en na loofdoding). Net zoals bij de andere late rassen is de aangroei in de zomermaanden beperkt.

Vooral in Wallonië viel de opbrengst van Bintje (zeer) laag uit (32 ton/ha), maar ook in Vlaanderen bleef de opbrengst met 40 ton/ha net onder het meerjarig gemiddelde (42 ton/ha).

Bintje 2022           Innovator -37%

Innovator is vooral van belang op de Waalse akkers en werd daarom enkel in Wallonië bemonsterd (door Fiwap en Carah). Tegen eind augustus waren de meeste percelen (zo goed als) helemaal afgerijpt met uitzondering van één veld. De totale opbrengst bleef steken op slechts 30 ton/ha. 

De voorbije 10 jaar haalde Innovator een eindopbrengst van 48 ton/ha (+35 mm mét uitval). Daar blijven we dit jaar dus ver van verwijderd.

 

 

Innovator grafiek alle groeicurven 2022.

De opvolging van praktijkpercelen vindt plaats in kader van het Landbouwcentrum aardappelen.

Volledige artikel over de groeicurven 2022  


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer