Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 nov 2022 17:56 

7 - 13 november: Week van de Friet


Dit jaar staat de tweede week van november in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 23ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.


Maar wat doet het zien van frietjes van de frituur juist met de Vlaming? VLAM onderzocht het naar aanleiding van de Week van de Friet via een impliciete associatietest bij 73 Vlamingen. En wat blijkt? Het zien van frietjes van de frituur linken Vlamingen aan termen zoals goesting, lekker, gemakkelijk, gezellig, traditie en volks. Uit het experiment kwam ook naar voor dat frietjes van de frituur sterk ingeburgerd zijn in de Vlaamse traditie. Vlamingen linken termen zoals nostalgie, traditie volks en trots immers veel sterker aan frietjes van de frituur dan aan pakweg pizza. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor termen zoals goesting, onweerstaanbaar en zondigen. Het experiment bevestigt dus dat het zien van frietjes van de frituur best wat teweeg brengt bij de Vlaming: naast goesting in deze lekkere en makkelijke maaltijd ligt er ook een flink gevoel van Vlaamse traditie als saus bovenop.

Affiche Week van de Friet 2022

 

Enkele cijfers

Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.

  • 96% van de West-Vlamingen gebruikt de term frikandel, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt. In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.
  • In Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) worden frietjes veruit het vaakst gegeten uit een kartonnen bakje. In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd.
  • Een overrompelende 91% van de Belgen is het er over eens dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur.
  • Vrouwen (61%) eten vaker frieten met hun handen dan mannen (53%).
  • 80% van de Belgen vindt dat onze frietjes uniek zijn in de wereld.
  • 80% van de Belgen gaat steevast naar dezelfde frituur.
  • 68% van de Belgen wil het liefst zout op zijn frietjes.
  • Mayonaise is nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus.
  • 51% van de Belgen brengt minstens één keer per maand een bezoekje aan de frituur.
 


  Nieuwsflash
 
Over de crisis in de vleessector en steunmaatregelen voor vleesbedrijvenLees meer
 
 
Transport landbouwdieren tijdens hittegolven - Naleving hitteprotocolLees meer
 
 
Onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassenLees meer
 
 
Normoverschrijdingen metaldehyde in het IJzerbekken Lees meer
 
 
Boeren in China vernietigen gewassen vanwege strenge coronamaatregelen Lees meer
 
 
‘Living lab Plant’, nu ‘Living Lab Plant en Bodem’Lees meer
 
 
Interpom 2022 20.254 bezoekers herbekijk de seminarsLees meer
 
 
Over de verklaringen van de minister betreffende een aanpassing van het StikstofakkoordLees meer
 
 
Gebrek aan kader voor PFAS-emissies in de lucht Lees meer
 
 
PFAS-hotspot op Silvamo-stortplaats in KortemarkLees meer
 
 
‘Koopkrachtpremie’ voor werknemers van bedrijven die goed hebben gepresteerd Lees meer
 
 
Kust en klimaat: gids voor een gebiedsgerichte samenwerking Lees meer