Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 nov 2022 18:12 

Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau uit Wielsbeke wordt Viskok van het Jaar 2023


Maandagnamiddag 21 november vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten, allen professionele koks, trachtten de jury te overtuigen met het lekkerste en origineelste gerecht met grijze garnaal, de Vis van het Jaar 2022. Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke met een kaviaar van de Noordzee, handgepelde grijze garnalen, knolselder en karnemelk ‘Baliehof’.


Elk jaar verkiest VLAM in overleg met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar, waarrond dan extra activiteiten worden georganiseerd. Bedoeling is een nog ondergewaardeerde soort bekender te maken bij consumenten en foodprofessionals. De Nationale Horecawedstrijd is een vast onderdeel van de campagne ‘Vis van het Jaar’ en vond al voor de 33ste keer plaats.

De wedstrijd

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en maakten op 21 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo hun gerecht klaar en streden voor de titel van ‘Viskok van het Jaar 2023’.

Dit waren de finalisten

Tuur Mertens van restaurant De Watermolen in Kasterlee
Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
Tristan Bauwens van restaurant Maste in Gent
Vito Mory van restaurant Sensum in Gent
Jérome Olivier van Vonk Gastrobar in Kachtem (Izegem)

Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke met een kaviaar van de Noordzee, handgepelde grijze garnalen, knolselder en karnemelk ‘Baliehof’.

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2023’, een cheque ter waarde van € 750 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve in Kruisem. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van € 200 verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.

De laureaten ontvingen elk: het diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2023' en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

 

Grijze garnaal, Vis van het Jaar 2022

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor grijze garnaal als Vis van het Jaar 2022. Dit keer geen vis maar een schaaldier als Vis van het Jaar.

De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke soort voor de professionele Belgische vissersvloot. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van onze visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.

De visserij op grijze garnaal gebeurt in de periode dat ze het grootst zijn: van augustus tot november. Van de Belgische vloot (65 schepen) zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis als zeetong en pladijs vissen. De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

 


  Nieuwsflash
 
Couperen van varkensstaarten Lees meer
 
 
Over de officiële certificering van plantmateriaal voor hop Lees meer
 
 
Kritiek op de maatregelen voor boeren die getroffen worden door stikstofbeleidLees meer
 
 
Koolstoflandbouw Lees meer
 
 
Europese voorstel voor zadenveredeling Lees meer
 
 
Vlaams Parlement Jaarverslag 2022 - 2023 Lees meer
 
 
Indieningsperiode tweede oproep tot vrijwillige stopzetting varkensstallen tot 19/1Lees meer
 
 
1 op 2 grote bedrijven gebruikt AILees meer
 
 
Triflusulfuron-methyl verdwijnt Lees meer
 
 
Decretale verlenging van de vergunningen van veeteeltinrichtingenLees meer
 
 
Vooropgestelde bosdoelen en de boscompensatiepremie Lees meer
 
 
Falende adviesverlening door het Departement Omgeving bij vergunningsaanvragenLees meer
 
 
MAP 7 parlementaire vragenLees meer
 
 
Nog een extra laag van 60 miljoen op Belgische lasagne aan taksen?Lees meer
 
 
Waterdoecentrum Hidrodoe maakt kinderen bewust van waterverbruik in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Chinese landbouwers moeten groenten laten rotten Lees meer
 
 
Ook goede structuren helpen wateroverlast voorkomen Lees meer
 
 
Zijn aardappelen de oplossing voor ‘vergroening’ luchtvaart?Lees meer
 
 
Intentie Joint Venture DLF Seeds A/S en Groupe Florimond Desprez Lees meer
 
 
Meer dan 300 Vlaamse suikerbietplanters verenigd tegen vorstschade Lees meer
 
 
Nog slechts enkele weken om niet aangegeven inkomsten en kapitalen te regulariserenLees meer
 
 
Opkoopregeling varkens - Informatiedoorstroming Lees meer
 
 
Hervorming van de flexi-jobs Lees meer
 
 
Wateroverlast najaar 2023 en brede weersverzekeringLees meer
 
 
Maatregelen voor het behalen van de MAP 7-deadline Lees meer
 
 
Decreet tot bepaling van de specifieke regels over de pacht Lees meer
 
 
Bekijk de opnames van de Graanvergaderingen najaar 2023 Lees meer
 
 
Landbouwvennootschap verdwijnt uit vennootschapsrecht Lees meer
 
 
Agribex 2023Lees meer