Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 dec 2022 15:38 

Frietreuzen strijden om concurrent Mydibel


McCain, Lamb Weston en de Clarebout azen op de familiale Belgische aardappelverwerker Mydibel. Binnen enkele weken zou er witte rook zijn.

De West-Vlaamse familie Mylle zoekt al enkele maanden een overnemer voor haar aardappelverwerkingsbedrijf Mydibel. Die zoektocht zit stilaan in de laatste rechte lijn.

In dat strategische schaakspel staan volgens onze informatie drie reuzen uit de sector tegenover elkaar: het Canadese McCain, het Amerikaanse Lamb Weston LW0,00%
en het West-Vlaamse Clarebout. Ze zien hun kans schoon om hun voetafdruk via Mydibel stevig te vergroten. In de wandelgangen klinkt dat de waardering van Mydibel bij de deal kan oplopen tot 300 à 400 miljoen euro.

Agristo, deze week een van de genomineerden voor de prijs van Onderneming van het jaar, zou ook aan een deal gewerkt hebben, maar niet meer betrokken zijn.

McCain is de wereldmarktleider in diepvriesfrieten. De familiale groep draait zo'n 7 miljard dollar omzet (6,66 miljard euro). Het is niet de eerste keer dat de Canadezen hun oog laten vallen op een Belgisch doelwit: tien jaar geleden lijfden ze Lutosa - toen nog de aardappeldivisie van het West-Vlaamse PinguinLutosa - in voor 225 miljoen. McCain wordt geleid door de Luxemburger Max Koeune. Hij volgde in 2017 de Belg Dirk Van de Put op als CEO.

Concurrent Lamb Weston is met 4,1 miljard dollar omzet een maatje kleiner. Maar de groep uit de staat Idaho - met McDonald's als grootste klant - is op overnametocht. Ze kocht anderhalve maand geleden haar lokale partner uit bij de Nederlandse joint venture Meijer Frozen Foods. Het overnamebedrag van 700 miljoen euro bestond voor 525 miljoen uit cash en de rest uit aandelen. Het in New York genoteerde Lamb Weston zou zijn aandelen ook kunnen gebruiken als pasmunt bij de overname van Mydibel.

Dat Clarebout ook naar Mydibel meedingt, verrast sommige sectorkenners. Niet dat de discrete 'Belgische frietkoning' de deal niet zou aankunnen, maar hij zit al met een stevige investering van 140 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Duinkerke. Clarebout is de grootste producent van diepvriesfrieten in Europa en boekte vorig jaar bijna 700 miljoen euro omzet. Het bedrijf reageerde niet op een vraag om een reactie.

Mydibel is in handen van Bruno en Carlo Mylle, de twee zonen van oprichter Roger Mylle. Ze bezitten elk 40,4 procent van de aandelen van de in Moeskroen gevestigde groep. De Waalse publieke investeerder SRIW heeft 19,2 procent in handen. Toen de plannen van de Mylles in oktober bekend raakten, wou het bedrijf daar niet op ingaan.

De groep verwerkt aardappelen tot diepvriesfrieten, vlokken, aardappelpuree, kroketten en rösti. Die worden onder het Mydibel-merk of het merk van klanten (private label) verkocht. Het bedrijf zou dit jaar afstevenen op een omzet van bijna 400 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van bijna 30 miljoen.

België is 's werelds grootste exporteur van diepvriesfrieten. Maar de voorbije jaren waren allesbehalve makkelijk voor de Belgische aardappelverwerkers. In 2020 daalde het verwerkte volume door de coronacrisis (-4%) naar 5,1 miljoen ton. Dit jaar worden ze geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Die deed de toevoer van zonnebloemolie opdrogen, een van de belangrijkste grondstoffen voor aardappelverwerkers. Ze moesten op zoek naar alternatieven. Dat werd vaak palmolie.

In de zomer kwam daar de extreme droogte bovenop. Door die droogte hadden de aardappelverwerkers in ons land dat dit jaar gemiddeld 20% minder aardappelen worden geoogst. 'Vergeet ook de energieprijzen niet. Frieten moeten gebakken worden en daarna bevroren. Dat vergt veel energie. Wie zich op de middellange termijn niet tegen hogere energieprijzen indekte, ziet af', zegt een sectorkenner.

Mydibel

    Activiteit: verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, kroketten, vlokken, rösti of puree, vooral voor de horeca. Verkoopt die onder het eigen merk of het merk van zijn klanten.
    Omzet (2021): 260 miljoen euro.
    Brutobedrijfswinst (ebitda - verwachting 2022): 30 miljoen euro.
    CEO: Marc Van Herreweghe (sinds 2017).
    Aandeelhouders: Bruno en Carlo Mylle (elk 40,4%), de Waalse investeringsmaatschappij SRIW (19,2%).

Kerndata

    1988: opgericht door Roger Mylle.
    1998: uitbreiding productassortiment met aardappelpureespecialiteiten, kroketten, noisettes, duchesses en rösti.
    2002: Mydibel legt zich ook toe op aardappelgranulaten en -vlokken.
    2009: de familie Mylle koopt de familie Dick uit en wordt 100 procent aandeelhouder.
    2017: Marc Van Herreweghe wordt CEO.
    2020: opening nieuwe productiesite Mydibel Fresh in Moeskroen, SRIW komt aan boord.
    2020: oprichter Roger Mylle (80) overlijdt.

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer