Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 dec 2022 10:41 

11 projecten die de Vlaamse agrovoedingsketen kracht bijzetten


In oktober lanceerde het Departement Landbouw en Visserij een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de Vlaamse agrovoedingsketen versterken en verduurzamen en een meerwaarde betekenen voor de landbouwsector. Elf projecten werden geselecteerd, waaronder investeringen in de verwerking van in Vlaanderen geteelde zoete aardappel, een project om een microslachthuis op te richten waar korte keten veehouders terecht kunnen en verschillende investeringen die de omslag naar een circulair voedselsysteem versnellen. Met deze gerichte investeringen en innovaties maakt Minister Brouns meteen werk van de Vlaamse voedselstrategie, die hij eind november lanceerde. Het Departement Landbouw en Visserij maakt hiervoor 2 miljoen euro vrij.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns stelt vastberaden: “De Vlaamse land- en tuinbouw behoort tot de meest performante en duurzame ter wereld. Onze Vlaamse agrovroedingsketen is een grote meerwaarde voor de landbouwsector, en deze beloftevolle projecten hebben een versterkende rol. We blijven investeren in duurzame innovaties om zo de omslag naar een circulair voedselsysteem te versnellen.”

De laatste vijf jaar nam het areaal zoete aardappel in Vlaanderen jaar na jaar toe mede dankzij succesvol ondernemerschap van pionier-landbouwers die de uitdaging voor het lokaal telen van deze nieuwe teelt in Vlaanderen aangingen. De strenge eisen van de retail zorgen er evenwel voor dat de uitval van zoete aardappel voor de versmarkt momenteel hoog is. Om dit voedselverlies te verminderen en om de keten van Vlaamse zoete aardappel verder te ontwikkelen, wordt steun gegeven aan een investeringsproject dat inzet op het valoriseren van de reststroom en de eerste verwerking van de geleverde zoete aardappel.

Recent deed ook de teelt van suikermaïs zijn intrede in Vlaanderen, wat mogelijk gemaakt werd door het wijzigend klimaat. Om de lokale keten te versterken wordt geïnvesteerd in een verwerkingslijn voor suikermaïskolven die momenteel niet passen binnen de standaarden voor de versmarkt, maar waarbij de maïskorrels nog van uitstekende kwaliteit zijn voor verdere verwerking in de keten. Hierdoor ontstaan opportuniteiten voor nieuwe samenwerkingen tussen akkerbouwers en de diepvriessector.

De lokale ketenontwikkeling van deze nieuwe teelten draagt bij aan de vermindering van voedselkilometers en een gediversifieerd lokaal voedselaanbod.

Korte keten is een uitstekend voorbeeld van lokale voedselproductie en -afzet. Minister Brouns benadrukte het belang via de strategische visienota Korte Keten en het Vlaamse charter “Voedsel verbindt boer en burger”. Veehouders die zich via korte keten richten op de afzet van hoevevlees ondervinden dat het steeds moeilijker wordt om een slachthuis binnen een aanvaardbare afstand te vinden die bereid is kleine aantallen dieren te slachten. Bovendien zijn er in Vlaanderen nog heel weinig slachthuizen die schapen en geiten willen slachten. Daarom is minister Brouns verheugd om zowel in het oosten als het westen van Vlaanderen een project te steunen, waarmee korte keten veehouders opnieuw lokaal kunnen slachten. Op deze manier wordt er een antwoord geboden op de nood aan slachtcapaciteit voor de korte keten en om zo de afzet voor hoevevlees uit de korte keten te stimuleren.

De overige investeringen kaderen binnen het circulair voedselbeleid en omvatten onder andere projecten voor innovatieve sorteermachines zodat aardappelvrachten die momenteel volledig afgekeurd worden toch deels verwerkt kunnen worden voor humane voeding, investeringen in de valorisatie van groentereststromen en de hoogwaardige opwaardering van wei-eiwitten uit nevenstromen van de kaasindustrie.

Deze communicatie kadert binnen het derde Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III). Meer informatie vindt u op de volgende websites: www.vlaanderen.be/pdpo en www.ruraalnetwerk.be.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer