Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 dec 2022 08:46 

ING voorziet in 2023 druk op de marges in de voedingssector


Hoewel de omzet in de voedingsindustrie in 2023 stijgt als gevolg van hogere prijzen verwachten analisten van ING druk op marges en volumes doordat consumenten naar goedkopere producten op zoek gaan.

Een indicator hiervan is dat het aandeel huismerken in de omzet van supermarkten niet eerder zo groot was. De uitwerking van de energiesteunmaatregelen is erg relevant, omdat een deel van de voedingsfabrikanten, zoals bakkerijen en conservenfabrikanten, energie-intensief is en direct concurreert met buitenlandse bedrijven die soms wel, maar soms ook niet, steun krijgen. Dat meldt ING.

De detailhandel wordt geconfronteerd met de dalende koopkracht van consumenten en net als andere sectoren met oplopende kosten voor energie, inkoop, transport en lonen. Supermarkten en voedingsspeciaalzaken kennen naar verwachting in 2022 al een omzetkrimp van 4% dankzij heropening van de horeca. Voor 2023 is het beeld dankzij flinke koopkrachtreparaties minder ongunstig dan eerder verwacht. ING gaat echter wel uit van een lichte volumekrimp en - vanwege verder oplopende prijzen - een geringe omzetgroei.

De horeca maakt in 2022 een grote inhaalslag met een verwachte volumegroei van rond de 30%. Desondanks is de horeca eind 2022 qua volume nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019. De vooruitzichten voor de horeca voor 2023 zijn gematigd positief met een volumegroei van circa 5%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie. Met een historisch laag consumentenvertrouwen, hoge inkoop- en energiekosten en stijgende lonen blijven het echter uitdagende tijden voor de sector. Dankzij het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid blijft de koopkracht volgend jaar nog enigszins op peil. Dit zal de vraaguitval in de horeca naar verwachting enigszins dempen.

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer