Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jan 2023 09:16 

Oproep aan Russen om voedselexport niet langer te belemmeren


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept op om een einde te maken aan de aanhoudende belemmeringen voor de voedselexport over zee. In de buurt van de zeestraat Bosporus liggen meer dan honderd schepen met levensmiddelen weken vast omdat Russische vertegenwoordigers de inspecties blokkeren, zei hij zaterdag in een videoboodschap tijdens de internationale conferentie van ministers van Landbouw in Berlijn.

Dat de voedselexport wordt verstoord, leidt tot hogere prijzen in Europa, tot een toenemend risico voor sociale instabiliteit in Azië en tot lege eettafels voor duizenden gezinnen in Afrikaanse landen als Ethiopië of Soedan.
Zelensky beloofde dat zijn land ondanks oorlog de wereld van voedsel zal blijven voorzien. Ondanks de voortdurende Russische raketaanvallen op de infrastructuur en de gevechten in gebieden die belangrijk zijn voor de landbouw, blijven de boeren de akkers bewerken, aldus de president.
Rusland ontkent de Oekraïense graanschepen te blokkeren. “Momenteel liggen 64 schepen voor anker in Oekraïense havens en inspectiezones. De volgorde van de inspectie wordt bepaald door Oekraïne, Russische vertegenwoordigers hebben daarop geen enkele invloed”, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht.

Dat er in de buurt van Istanboel nog tientallen schepen wachten op toestemming, noemt Moskou een “kunstmatige verkeersopstopping”. “Het is duidelijk dat Kiev zich uitsluitend laat leiden door egoïstische doelstellingen om meer en sneller te verkopen en daarbij de normale gang van zaken verwaarloost”, aldus Moskou.

Sinds de zomer wordt weer Oekraïens graan via de Zwarte Zee en de Bosporus geëxporteerd, nadat Kiev en Moskou daarover een door Turkije en de Verenigde Naties bemiddeld akkoord hadden bereikt. De deal maakte een einde aan de maandenlange blokkade van de Oekraïense havens als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

 


  Nieuwsflash
 
Bacterievuur: een bedreiging voor onze fruitbomen, hagen en sierstruiken? Lees meer
 
 
VLIF-dossier indienen mogelijk via het e-loket Lees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer