Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jan 2023 10:30 

EU beschermt bijen en vlinders


De Litouwse Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius presenteerde vandaag zijn plan van aanpak om de bijen te redden.

Vier vijfde van alle bloeiende planten hebben insecten nodig voor hun bestuiving, bestuivers als bijen en vlinders. Op dit moment gaat het in de EU echter zeer slecht met deze belangrijke beestjes: een derde van de bijen en vlinders stevent af op uitsterving. Met name de klimaatverandering, verstedelijking en intensieve landbouw hebben hen het leven zuur gemaakt.

“Volledige ecosystemen kunnen in elkaar storten als we niet ingrijpen”, vertelt Eurocommissaris Sinkevičius. “Dit nachtmerriescenario moeten we echt voorkomen. Daarom komt de Europese Commissie met een nieuw plan om de afname van bestuivers tegen 2030 terug te draaien.”

Voordat de Europese Commissie tot actie overging, had het wel wat aanmoediging van de Europese burger nodig. Meer dan 140 ngo’s, imkers en boerenorganisatie startten samen de burgerpetitie Red de Bijen. Het minimum van één miljoen handtekening werd bereikt en dus moest Brussel aan de bak. “De Europese burgers zijn luid en duidelijk geweest”, vertelt Green Deal-baas Frans Timmermans. “Op dit moment stevenen al de helft van de Europese gewassen die afhankelijk zijn van bestuivers af op tekorten. We moeten bijen en vlinders echt weer laten floreren.”

Allereerst wil de Europese Commissie de habitats, de natuurlijke leefgebieden van deze bestuivers, beter gaan beschermen. Daarvoor moeten die leefgebieden tegen 2025 goed in kaart gebracht worden. De Commissie werkt samen met de lidstaten aan een netwerk dat al deze habitats via ecologische corridors met elkaar moet gaan verbinden. Deze ‘ecoducten’ van planten tussen de verschillende habitats, noemt de Europese Commissie in haar eigen hippe jargon ‘buzz lines’. Daarbij wil de Commissie ook meer groen in steden gaan promoten.

In de Europese subsidiepotten voor boeren (GLB), wil de Europese Commissie ook meer geld vrijmaken voor boeren die ‘bestuiversvriendelijke’ landbouwmethoden gebruiken. In het verlengde daarvan wil de Commissie ook het gebruik van pesticiden fel terugdringen. Dat is immers één van de voornaamste redenen waarom de bijen het nu zo moeilijk hebben. Aangezien op dit moment de landbouworganisaties, de lidstaten én het Europees Parlement daar fel tegen ingaan, belooft dat nog een moeilijke bevalling te worden.

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer