Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jan 2023 08:36 

C4 voor Demir


Vanuit zes verschillende gemeenten bolden boeren donderdagmiddag naar Maria-ter-Heide in Brasschaat.

In het Dennenhof vond daar een grote vergadering plaats over de erkenning als nationaal park van het Grenspark Kalmthoutse Heide. De boeren wilden zich tonen als eendrachtige sector met kritiek op dat natuurplan, en dat is gelukt. De slogans waren fors, maar de hele manifestatie, opgezet door ‘Landelijke Toekomst’ verliep zonder incidenten.
Het was een indrukwekkend gezicht aan de Bredabaan ter hoogte van Hotel Dennenhof. Een gigantische colonne tractoren kwam met veel getoeter aangereden. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen parkeerden de boeren hun voertuigen netjes langsheen de Bredabaan. Het was helemaal niet de bedoeling het verkeer te blokkeren.

“Deze manifestatie is duidelijk. Er stonden hier ongeveer 100 tractoren. Alle betrokkenen en deelnemers aan de werkbank (de inspraakvergadering over het Grenspark, red.) zullen ons wel opgemerkt hebben. We hebben ons netjes aan de verkeersregels gehouden, er was weinig overlast. De actie is geslaagd. Er wordt te veel over ons gesproken en te weinig met ons. We worden bedreigd door de plannen rond het stikstofbeleid en het nationaal park”, zegt Sabina Vandeweyer, zelf melkveehoudster in Wuustwezel, namens de organisatie Landelijke Toekomst. Vooral dat vroegere opmerkingen over het hele natuurplan niet in de verslagen van de vorige vergaderingen zijn opgenomen, steekt bij de boeren.

De protesterende boeren kwamen uit Sint-Lenaerts, Brecht, Overbroek, Stabroek, Wuustwezel, Kalmthout en Kapellen. Allen vrezen ze dat het nationaal park hun activiteiten ondermijnt. “Uiteraard is het zo dat wij stikstof uitstoten, maar met de plannen voor het nationaal park komt de natuur steeds dichterbij. Ik vergelijk het graag met een olievlek, wij zitten echt in de verdrukking”, zegt Vandeweyer nog.

Martin Groffen, die de werkbanken mee organiseert en binnen zat te vergaderen, wil de boeren gerust stellen. “We starten in het Grenspark binnen de huidige grenzen. Als er al een uitbreiding komt, dan is dat alleen met gebieden die al een natuurbestemming hebben. Landbouwgebieden komen niet in aanmerking.”

Johan Van Gastel vertrok met een groepje collega’s vanuit Sint-Lenaarts, en lijst de inspanningen op die de boeren al leverden. Hij is al 27 jaar zaakvoerder van Aveve en zag de sector van voedings- en meststoffen enorm evolueren, ten gunste van milieu en natuur.“Door de aanpassing van het voedsel voor de koeien stoten zij al heel wat minder CO2 en methaan uit. De koemest is ook al milieuvriendelijker en steeds meer boeren maken gebruik van eigen grondstoffen om de akkers te bemesten. Ook de stallen zijn uitgerust met luchtwassers, die ammoniak tegenhouden.”

Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro.”

Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro. Uit een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) blijkt nochtans dat bemesten op één, drie of zes meter geen verschil maakt qua stikstofresidu in de beek.”

 


  Nieuwsflash
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer