Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 mrt 2023 13:02 

‘Boer zkt Bank’: Poperinge zet voedselproductie landbouwers in de kijker


Poperinge lanceerde in mei 2022 ‘Boer zkt Bank’. Zes verrassende landbouwbedrijven vertellen in seizoensfilmpjes over hun activiteiten, hun passie voor de stiel en hun liefde voor de job. Een fietstocht van een veertigtal kilometer verbindt de zes bedrijven. Terwijl ze even uitrusten op een bank voor het landbouwbedrijf ontdekken recreanten de filmpjes via QR-codes.

Fietstocht

Wie kan de passant beter helpen begrijpen wat hij ziet dan de landbouwer zelf? Vanuit dat idee werkte Stad Poperinge aan een fietsroute van 40 kilometer die zes inspirerende landbouwbedrijven verbindt. Op de rustplekken met banken vlakbij de bedrijven leren recreanten heel wat bij over groenten, koeien, kiwibessen, hop, pootaardappelen en ijsjes. De suggestiefietsroute kan je ook in twee kleinere afstanden opsplitsen. 

Fietstocht Seizoensgebonden activiteiten in de kijker

Op iedere bank kleeft een QR-code. Door die te scannen, starten de recreanten een filmpje waarin de landbouwers vertellen over hun activiteiten in de vier seizoenen en hun passie voor de stiel. Borden bij de banken geven meer informatie over de bedrijven. Zo leren passanten op een leuke manier bij over het landbouwlandschap, nieuwe of ongekende teelten, grote installaties, seizoensgebonden voeding, het verhaal van de korte keten, nieuwe werkwijzen, enzovoort. 

Wie wil, kan zichzelf onderweg verwennen met een picknickmand. Goeste (Poperinge) en de Groenselpoorte (Reningelst) voorzien de fietsers na reservatie graag van een goedgevulde picknick vol krachtvoer.

Landbouwhelden gezocht

Gezinnen met kinderen kunnen bij Toerisme Poperinge een heldenzakje ophalen. Gewapend met uitleg en spelmateriaal in het zakje leggen ze de route af. Onderweg helpen ze de boer. Spelenderwijs leren de kinderen heel wat bij over hedendaagse landbouw, bijvoorbeeld hoe landbouwers omgaan met uitdagingen als een gezonde bodem, plagen, voldoende water en dierenwelzijn. 

Wie alle opdrachten uitvoert en stempels verzamelt, wordt net als onze landbouwers een echte landbouwheld en krijgt een leuke verrassing als beloning. Leerkrachten die graag in de klas werken rond de diverse landbouwthema’s vinden heel wat lessuggesties op www.poperinge.be/boer-zkt-bank-voor-leerkrachten.

fietstocht Ook zin gekregen?

Spring op je fiets, scan de codes en bekijk de filmpjes! En vergeet onderweg vooral niet te genieten van de rust en schoonheid langs de Poperingse fietswegen. Plannetjes liggen klaar bij Toerisme Poperinge, maar je kan ze ook downloaden via www.poperinge.be/boerzktbank.

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer