Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mrt 2023 14:57 

De nieuwe sterren van MICHELIN Gids Belgi en Luxemburg 2023


Eén nieuw restaurant wordt met twee MICHELIN Sterren bekroond
16 nieuwe restaurants worden onderscheiden met een MICHELIN Ster
Vier restaurants ontvangen een Groene MICHELIN Ster vanwege hun inzet voor een duurzame gastronomie

Bestanden beschikbaar voor download:
Selectie (603.2 Kb)

Michelin heeft vandaag de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023 voorgesteld in het Koninklijk Theater van Bergen. Deze selectie omvat 816 restaurants, waaronder 149 restaurants bekroond met ten minste één MICHELIN Ster en 147 Bib Gourmand restaurants. Dit jaar wordt één restaurant met twee Sterren aan de selectie toegevoegd, 16 restaurants met een Ster, vier Groene Sterren en 22 Bib Gourmand restaurants.

“Onze inspecteurs en inspectrices hebben hun hart en ziel gestoken in deze nieuwe selectie van Belgische en Luxemburgse restaurants,” aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen. “Ze zijn enthousiast over de dynamiek waarmee chefs vorm geven aan een meer duurzame gastronomie en hun gasten blijven verwennen met ervaringen die uitgroeien tot bijzondere herinneringen, en dat ondanks een moeilijke context. De nieuw onderscheiden restaurants, vaak gedragen door jonge chefs, tonen de creativiteit van de Belgische en Luxemburgse gastronomie aan, net als de groeiende interesse om gerechten aan te bieden die aandacht hebben voor de ecologische uitdagingen van onze tijd, zonder evenwel aan smaak in te boeten.”
De drie Belgische restaurants met 3 MICHELIN Sterren behouden hun onderscheiding

Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury zijn de vaandeldragers en voortrekkers van de topgastronomie in België. Een bezoek aan Hof van Cleve (Kruishoutem), Zilte (Antwerpen) en Boury (Roeselare) is een ervaring van het allerhoogste niveau. Deze chefs ontwikkelden elk een eigen signatuur, een persoonlijk eerbetoon aan klassiek meesterschap en creatieve intelligentie. België behoudt dit jaar dan ook zijn drie restaurants met drie MICHELIN Sterren.

1 nieuw restaurant met 2 MICHELIN Sterren
Karen Torosyan van Bozar Restaurant in Brussel is al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken. Chef Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord. Zijn ontwikkeling is uitermate boeiend om volgen. Een evolutie die hij geduldig maakte, stap na stap, om vandaag uiteindelijk onderscheiden te worden met twee MICHELIN Sterren.
In totaal telt de 2023 selectie voor België en Luxemburg 22 restaurants met twee MICHELIN Sterren.

16 nieuwe restaurants worden bekroond met 1 MICHELIN Ster
Deze nieuwe editie van de MICHELIN Gids benadrukt het culinaire talent dat België en Luxemburg rijk zijn. Maar liefst 16 restaurants worden bekroond met een eerste MICHELIN Ster en hebben dat te danken aan de persoonlijkheid van hun chefs.

De creativiteit waarmee Nicolas Decloedt (Humus x Hortense in Elsene, reeds onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster), Grégoire Gillard (Barge in Brussel) en Clément Petitjean (La Grappe d’Or in Autelbas) groenten en kruiden sublimeren, zet de duurzame golf in de verf die gaande is bij restaurants in België. Het product op een pedestal zetten is tevens de core business van Benjamin Laborie (La Table Benjamin Laborie in Ohain), Mathieu Vande Velde (Le Roannay in Francorchamps) en Manon Schenck (La Table de Manon in Grandhan). Grégory Gillain van zijn kant laat zijn terroir spreken bij La Grange d’Hamois in Emptinne. Originaliteit en generositeit zit Tanguy De Turck van Le Vieux Château in Vloesberg in het bloed. De bij momenten verrassende finesse van Wout Bru komt dan weer tot uiting bij Le Grand Verre in Durbuy.

In Vlaanderen brengt Nicolas Wentein Misera van Misera een vleugje Zeeland naar Antwerpen. Wouter Van Tichelen van GLASS laat in diezelfde stad zijn vakkennis spreken door oude bistroklassiekers naar zijn hand te zetten. Ook Kevin Graf van De Bakermat in Ninove en Matthieu Beudaert van Table d’Amis in Kortrijk benadrukken de finesse van herkenbare smaken. Maurice De Jaeger van Sensum in Gent laat dan weer zijn uitstekende techniek en wereldse blik spreken. Willem Hiele bevestigt in Oudenburg zijn reputatie van rock-’n-roll chef met eerbied voor zijn terroir.
Last but not least trekken we naar Luxemburg, waar Caroline Esch en Valérian Prade hun gasten bij Eden Rose verleiden met hun sensuele aanpak van een eigentijdse eetervaring.

4 restaurants treden toe tot de selectie van Groene MICHELIN Sterren

Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie worden onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster. Deze vier zaken, die toetreden tot de 2023-selectie, zijn doordrenkt van deze filosofie en mogen gerust als voorbeeld bestempeld worden. In totaal telt de 2023-selectie 15 restaurants met een Groene MICHELIN Ster.
Zo benadrukken Barge in Brussel en La Grappe d’Or in Autelbas de menselijke kant van hun duurzame visie. Ze kleven een gezicht op hun lokale ingrediënten en geven de mannen en vrouwen achter het product een podium.

Bij WILDn in Antwerpen wordt de kracht van (vaak zelfgeteelde) planten op een persoonlijke manier versterkt. Hier wordt bewust omgegaan met elk detail, hun duurzame visie is allesbepalend. Tot slot, koppelt chef Seppe Nobels bij Instroom in Antwerpen zijn groentekeuken aan een multiculturele en multiculinaire aanpak. Hij is een voorvechter van een verantwoorde, lokale en seizoengebonden keuken en slaagt erin met zijn meeslepende betoog mensen te overtuigen.
MICHELIN Awards

De MICHELIN Gids zet zich in om alle personen te bekronen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen. Aan de hand van Awards zetten we ook enkele vakmensen die hiertoe bijdragen extra in de spotlights.
Mathieu Vande Velde (24 jaar) van nieuwbakken MICHELIN Ster Le Roannay in Francorchamps wordt erkend met de titel van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door S.Pellegrino. De persoonlijkheid waarmee deze chef op korte tijd zijn stempel heeft gedrukt, maakt indruk. Onder de vleugels van David Martin (La Paix in Anderlecht) heeft hij zichzelf rustig aan kunnen ontplooien. Zijn mix van klassieke vakkennis en jeugdig enthousiasme zal ongetwijfeld nog hoge ogen gooien.
Yanick Dehandschutter van MICHELIN Ster Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik wordt onderscheiden met onze Sommelier Award, aangeboden door Ruffus, voor zijn vakkennis en de bijzondere associaties waarmee hij ons telkens verrast. Of hij nu een lokale geuze kiest, uitpakt met zijn zelf ontwikkelde “Vineuze” (een combinatie van geuze en schuimwijn) als aperitief of een klassieke Barbera serveert: deze sommelier drukt zijn stempel op Sir Kwinten.

22 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

Drie weken voor de bekendmaking van de gehele 2023-selectie voor België en Luxemburg, voegde de MICHELIN Gids maar liefst 22 nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen toe. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De volledige lijst van Bib Gourmand restaurants met alle nieuwkomers is beschikbaar op onze website en via de applicatie van de MICHELIN Gids.

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023 – een overzicht:
816 restaurants waaronder:
- 3 restaurants met drie MICHELIN Sterren;
- 22 restaurants met twee MICHELIN Sterren (1 nieuw);
- 124 restaurants met een MICHELIN Ster (16 nieuwe);
- 15 restaurants met een Groene MICHELIN Ster (4 nieuwe);
- 147 Bib Gourmand restaurants (22 nieuwe).

INFO


 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer