Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 mrt 2023 13:48 

Genoeg gerammeld met de voeten van de boeren


(Opiniestuk De Standaard)
Er staat een koe in de gang, zo meldde de bode. Het bleken er drie te zijn, slachtkoeien van elk een halve ton zwaar. Europese landbouwministers vergaderden in 1971 op de vierde verdieping van het Brusselse Congressen­paleis. Boze boeren hadden runderen door de traphal gejaagd. In de vergaderzaal zochten die of er wat te grazen viel, terwijl landbouw­ministers zich achter hun tafels ­verschansten. De meesten hadden nog nooit een koebeest van zo nabij gezien.

Protesterende landbouwers zijn van alle tijden. Er is met de boeren dan ook wat afgesold. Na de Tweede Wereldoorlog werd hun ingeprent dat de productie omhoog moest. ­Begrijpelijk, want niemand wilde weer voedsel­tekorten. Hoe meer ­rendement de landbouwers haalden, hoe meer ze zouden verdienen. De zaken moesten intensief en grootschalig worden aangepakt. ­Kleine bedrijven ­gingen overkop en boeren deden wat hun ­gevraagd werd: stallen werden ­groter, grachten en bomenrijen ver­dwenen, ­zodat enorme ­machines over de velden konden ­denderen. Dat ging een beetje te goed, want algauw zaten ze met een boterberg, een melkplas en een wijnmeer. Toch bleef het simpel: overschotten die de boeren niet kwijt ­konden op de markt, werden met ­Europees geld opgekocht en daarna vernietigd of gedumpt. Krediet­maatschappijen moedigden hen aan om te blijven ­investeren in gewassen of dieren waar geen vraag naar was, want geld kregen ze toch.

Dat beleid werd onbetaalbaar en het marktverstorende karakter ­werkte de rest van de wereld danig op de zenuwen. Ook het milieu leed ­onder de grootschaligheid. De ­boeren, die zich intussen vaak flink in de schulden hadden gewerkt, vernamen ineens dat het totaal anders moest. Er moesten opnieuw heggen komen, of kleinschalige bioboer­derijen, en kippen hoorden weer te scharrelen. Dat vroeg heel andere ­investeringen, waar beleidsmakers nooit genoeg budget en begeleiding voor zouden uittrekken. Dus hielden veel landbouwers koppig vast aan het model dat hun eerder was aan­gepraat. Omdat de surplussen niet meer automatisch door Europa ­werden opgekocht, zochten ze nieuwe afzetmarkten. Daar werden ze niet per se rijk van, want van de gegarandeerde prijzen die ze vroeger kregen, was geen sprake meer. Hun inkomsten hobbelden mee met de marktprijzen. Die zijn onder meer afhankelijk van het weer. Geregeld mag een boer in het journaal dan ook in ­ondertiteld Middelnederlands ­komen klagen dat het te droog is of te nat of te warm of te koud of te veel tussenin. Vaak wordt aan de boer ­gevraagd om te leunen op een riek, naast een dampende mesthoop en met een schijtende koe op het erf in de achtergrond. Geen cliché mag ontbreken als het over de landbouwstiel gaat.

De boeren vinden dat er met hun voeten wordt gerammeld. Zij ­moeten ineens milieukampioenen worden, terwijl er voor bedrijfs­wagens niets verandert en rekeningrijden niet op de agenda staat. Het landbouwers­inkomen ligt veel lager dan het Vlaamse gemiddelde. Hun dagen zijn lang, de nachten kort en de schuldenbergen amper nog te overzien. Aan weekends en vakanties doen boeren zelden mee. Zelfmoordcijfers ­liggen onder boeren vermoedelijk ­hoger dan bij andere beroeps­groepen. ­Kredietverleners ­blijven hun onverantwoorde investeringen aansmeren en supermarkten persen hen uit als citroenen. Het hoofd net boven ­water houden is voor veel landbouwers het hoogst haalbare. In het ongewisse springen is riskant voor wie niet weet of er een matras klaarligt.

Intussen is er ook de consument, die mooi gevormde peren vraagt en blinkende appelen zonder insecten, maar ook zonder pesticiden­resten, terwijl Blaar en Bella blij in de wei moeten staan, het varken ­gezellig in een plas modder moet liggen knorren en het vlees vooral ook mals moet zijn. En het mag zeker niet te veel kosten, het leven is al duur genoeg.

De milieueisen die nu aan de landbouw gesteld worden, zijn zeker niet overdreven. Lucht-, bodem- of waterkwaliteit zijn geen luxethema’s van bakfietsstedelingen die hun cappuccino met havermelk drinken. Zes ­miljoen varkens in dit land, dat zijn er echt een paar miljoen te veel. Maar wie de omslag wil realiseren, moet de context meenemen waarin de boer gesukkeld is. We verwachten terecht dat hier nog aan landbouw wordt ­gedaan, maar wel op duur­zame wijze en met aandacht voor dierenwelzijn. Dat vraagt een totaalbenadering, waarbij ook de banken, de supermarkten en de consumenten hun rol te spelen hebben. Blindweg normen dicteren, de boeren met een aalmoes hun plan laten trekken of ze tegen de muur kwakken, dat is driest en tactloos. Er is doordacht en breed beleid nodig. Dat zal allicht niet komen van gelegenheids­partijen zoals de BoerBurger­Beweging in Nederland. Er is meer nodig dan gezond boerenverstand om zoiets te fiksen.

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer