Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 mrt 2023 14:24 

Nieuwe bevindingen dat Ventilus wél ondergronds kan


Onderzoeker Filip Vanaeken stelt in een nieuw rapport dat hoogspanningslijn Ventilus wel ondergronds kan. “Dit rapport bevestigt alweer wat wij al veel langer zeggen: Ventilus kan en moet ondergronds”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “De Vlaamse regering moet het onderzoek ernstig nemen en niet op voorhand afdoen.”

Uit een rapport van Filip Vanaeken, een bouwkundige die het Ventilus-dossier al jaren bestudeert, blijkt dat Ventilus wel degelijk ondergronds kan gerealiseerd worden op gelijkstroom. Vanaeken verwijst onder meer naar Duitsland en Italië waar gelijkstroomverbindingen in een bestaand wisselstroomnetwerk worden geïntegreerd.

Het rapport komt er op alweer een cruciaal moment in het dossier. Volgende week buigt de ministerraad zich over de vaststelling van het tracé. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil niet meegaan in de bevindingen van Vanaeken. “Demir neemt zelfs de moeite niet om het rapport te bekijken”, reageert Ryheul. “Hoe zouden we dan moeten geloven dat de minister de ondergrondse piste ooit serieus heeft genomen?”
Ryheul doet een oproep aan alle regeringspartijen om het rapport op tafel te leggen tijdens de ministerraad volgende week. “Neem geen beslissing zonder over alle informatie te beschikken”, besluit ze haar oproep. “Deze Vlaamse regering lijkt gewoon zo snel mogelijk komaf te willen maken met de ondergrondse piste op kosten van de bevolking in West-Vlaanderen.

RAPPORT

 


  Nieuwsflash
 
Bacterievuur: een bedreiging voor onze fruitbomen, hagen en sierstruiken? Lees meer
 
 
VLIF-dossier indienen mogelijk via het e-loket Lees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer