Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mei 2023 10:06 

Elia zet schapen in tegen Japanse duizendknoop


Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, krijgt het aan de stok met Japanse duizendknoop. Het bedrijf test op verschillende manieren hoe het de woekerplant het best kan aanpakken en schakelt nu schapen in om de exoot te bestrijden.

De Japanse duizendknoop is een woekerplant die voor heel wat problemen zorgt. Omdat hij zo hard woekert, is hij een gevaar voor de biodiversiteit, omdat hij de plaats van inheemse planten inneemt. Maar met zijn robuuste wortels kan hij ook de infrastructuur van het hoogspanningsnet beschadigen. Redenen genoeg dus voor netbeheerder Elia om de plant te bestrijden.

In het nieuwe testproject zal een kudde van 50 schapen worden ingezet aan het hoogspanningsstation van Massenhoven in Antwerpen. Elia werkt daarvoor samen met de vzw Kemp uit Geel, die met behulp van schapen de biodiversiteit wil vergroten.

Het proefproject past in de zoektocht naar de meest efficiënte manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, legt woordvoerder van Elia, Simon November uit: "We proberen de plant te bestrijden door hem te elektrocuteren, door de plant af te dekken of uit te graven. Maar dat zijn tijdsintensieve en dure methodes. Vandaar dat we nu een nieuw proefproject zijn gestart. In samenwerking met een lokale vzw gaan we nu een kudde schapen de Japanse duizendknoop laten begrazen, in de hoop dat de plant uiteindelijk uitgeput geraakt en verdwijnt."

De schapen eten de wortel van de plant niet op, dus de exoot kan na begrazing opnieuw opschieten. Maar de bedoeling is dat de kudde regelmatig langskomt en zo uiteindelijk de Japanse duizendknoop uitput.

 


  Nieuwsflash
 
Bacterievuur: een bedreiging voor onze fruitbomen, hagen en sierstruiken? Lees meer
 
 
VLIF-dossier indienen mogelijk via het e-loket Lees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer