Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 mei 2023 15:38 

Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet


De Europese landbouwcommissie heeft vandaag een verwerping gevraagd van de natuurherstelwet. De Europarlementsleden willen zo een sterk signaal geven aan de leden van de parlementaire commissie leefmilieu dat de natuurherstelwet bijgestuurd moet worden.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “De natuurherstelwet staat te ver van de realiteit en moet terug naar de tekentafel. Daarom hebben we tijdens onze adviesstemming aan de commissie leefmilieu gevraagd voor een volledige verwerping van het voorstel van de Europese Commissie. Er zijn te veel blinde vlekken en onzekerheden voor onze boeren. De Commissie moet dringend werk maken van een impactanalyse van het gecumuleerd effect van de verschillende wetgevingen die aan een snel tempo op onze boeren afkomen: de natuurherstelwet, het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de richtlijn industriële emissies, dierenwelzijn. We moeten duidelijk weten wat dit betekent voor onze landbouw, industrie en economie.”
 
“Ik ben blij dat in het Europees Parlement het tij nu ook keert en dat we samen met de EVP en de ECR duidelijk stellen dat deze natuurherstelwet niet aanvaard wordt. We zijn niet tegen de doelstelling van natuurherstel, we zijn wel tegen de manier waarop we die doelstelling moeten bereiken. Deze wetgeving is niet gemaakt voor een dichtbevolkt gebied als Vlaanderen. Beleid voor onze boeren, maak je met onze boeren. Dat is het signaal dat wij als Europese landbouwcommissie vandaag geven aan de Europese Commissie en de commissie leefmilieu van het Europees Parlement. We moeten zorgen voor Europese doelstellingen met maatregelen op maat van de lidstaten en onze boeren. Alleen dan kan landbouw én natuur overleven in Europa”, besluit Vautmans.

Jan Huitema: "Goed dat de landbouwcommissie mijn voorstel steunt om dit voorstel van tafel te vegen. We moeten leren van de fouten die gemaakt zijn bij het opstellen van eerdere natuurwetten. Vergaande juridische bindende doelen op EU-niveau helpen niet bij het herstellen van natuur, maar zorgt alleen maar dat alles op slot komt. We willen geen stikstofcrisis 2.0.”

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer