Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jun 2023 16:28 

Wetenschap trekt aan de alarmbel: behoud van veeteeltsystemen noodzakelijk


Meer dan 1000 wetenschappers hebben de Dublin Declaration ondertekend, zo blijkt uit een artikel in Nature Food: wetenschappelijk bewijs in het debat over veeteelt is van het grootste belang.

In een artikel dat op maandag 19 juni is gepubliceerd in Nature Food wordt gesteld dat vlees en andere dierlijke producten ook in de nabije toekomst een cruciale maatschappelijke rol zullen blijven spelen. Het artikel verwijst naar het feit dat 1077 gerenommeerde internationale wetenschappers de recent gepubliceerde Dublin Declaration hebben onderschreven. Het charter werd geïnitieerd na een internationale top in Dublin op 19 en 20 oktober 2022, waar wetenschappers de maatschappelijke rol van vlees bespraken. Tijdens deze top concludeerde een consortium van wetenschappers dat onze veeteeltsystemen te waardevol zijn om verloren te gaan door beleidsvorming die niet op een solide wetenschappelijke basis is gebaseerd. Het initiatief werd mede-opgericht door professor in Voedingswetenschappen en Biotechnologie Frédéric Leroy, die ook medeauteur is van het Nature-artikel. "Deze verklaring zendt een krachtig signaal naar regeringen en consumenten wereldwijd."

De voedselsystemen van vandaag worden geconfronteerd met een ongekende dubbele uitdaging. Er wordt opgeroepen om de beschikbaarheid van dierlijke voedingsmiddelen (vlees, zuivel, eieren) te vergroten om te helpen aan de onvervulde voedingsbehoeften van naar schatting drie miljard mensen te voldoen, voor wie voedingsstoffentekorten bijdragen aan groeistoornissen, verspilling, bloedarmoede en andere vormen van ondervoeding. Tegelijkertijd brengen sommige dierlijke productiesystemen uitdagingen met zich mee op het gebied van biodiversiteit, klimaatverandering en voedingsstoffenstromen, evenals diergezondheid en welzijn binnen een brede One Health-benadering. Met een sterke bevolkingsgroei die grotendeels geconcentreerd is onder sociaaleconomisch kwetsbare en stedelijke bevolkingsgroepen in de wereld, en waar een groot deel van de bevolking afhankelijk is van veeteelt voor hun levensonderhoud, groeien de uitdagingen op het gebied van aanbod en duurzaamheid exponentieel en wordt het steeds urgenter om op bewijs gebaseerde oplossingen te ontwikkelen.

In het Nature-artikel wordt het volgende punt opgeworpen: "als de nood om actie te ondernemen hoog is, een standpunt dat we delen, is het niet de beste optie is om actie te ondernemen zonder daarbij de gevolgen volledig te begrijpen, maar om meer onderzoek uit te voeren en betere oplossingen te ontwikkelen. De Dublin Declaration roept alle wetenschappers op om hun onderzoeken verder te ontwikkelen en een oprecht debat te voeren."
Professor Frédéric Leroy voegt toe: "Onze veeteeltsystemen zijn te waardevol om te verwerpen of drastisch te minimaliseren, vandaar dat de Dublin Declaration is ontstaan. Het feit dat deze al is ondertekend door meer dan 1000 wetenschappers vanuit alle hoeken van de wereld, zendt een krachtige boodschap naar regeringen en consumenten. Wetenschappelijk bewijs blijft van het grootste belang voor het bereiken van een evenwichtig beeld van de toekomst van de dierlijke landbouw."

Een boodschap van de Verenigde Naties
De laatste alinea van de Dublin Declaration is overgenomen uit de tekst van de laatste documentatie van de UN Food System Summit 2021 over Duurzame Veeteelt. Het luidt: "De menselijke beschaving is gebouwd op veeteelt, die begon in het bronzen tijdperk meer dan 5000 jaar geleden en die vandaag de dag de basis vormt van voedselzekerheid voor moderne samenlevingen. Veeteelt is de millennia-lange bewezen methode om gezonde voeding te creëren en levensonderhoud veilig te stellen, een wijsheid die diep geworteld zit in culturele waarden overal ter wereld. Duurzame veeteelt zal ook oplossingen bieden voor de extra uitdaging van vandaag, namelijk om binnen de veilige operationele zone van de grenzen van de planeet Aarde te blijven, de enige Aarde die we hebben."

De Dublin declaration is opgesteld door de Dublin committee, bestaande uit:
Peer Ederer, Founder, GOALSciences, Switzerland
Collette Kaster, CEO, American Meat Science Association, USA
Mohammad Koohmaraie, President, Meat Division, IEH Laboratories and Consulting Group, USA
Frédéric Leroy, Professor, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
Rod Polkinghorne, CEO, Birkenwood International, Australia
Declan Troy, Assistant Director of Research, Teagasc, Ireland (Host)
Paul Wood, Monash University, Australia

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer