Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 10 sep 2023 10:27 

Afrijping mas


Op 31 augustus werden er opnieuw stalen genomen in kader het LCV-netwerk schatting oogstdatum. Op 9 locaties verspreid over Vlaanderen werd het droge stofgehalte bij de volgende rassen bepaald: LG31206 (zeer vroeg), Benedictio (vroeg), SY Glorius (halfvroeg) en P8888 (half laat).

Bestanden beschikbaar voor download:
Infofiche (196.2 Kb)

In Westerlo en Geel werd er respectievelijk bij LG31206 en Benedictio een droge stof percentage hoger dan 30% gemeten. Op de locatie Meeuwen werd er voor beide rassen een waarde van ca 29,5 genoteerd.  De hoogste cijfers van ca 27,5% voor de late(re) rassen SY Glorius en P8888 werden gemeten op de Limburgse locaties Meeuwen en Tongeren.

Gemiddeld genomen was er een zeer beperkte stijging van 0,8%. De neerslag (ca 30-35l) van de week tussen 24 en 31 augustus zitten hier voor veel tussen. De eerste week van september is echter een zomerse week met dagtemperaturen van ruim boven de 25°C.  De curve lijkt die van 2019 en/of 2020 te volgen. Die jaren kregen we rond deze tijd ook zomers weer. Het droge stofgehalte steeg toen met 5% en meer. Op basis van deze ervaringen mag verwacht dat tussen 10 en 15 september de eerste mais een droge stofpercentage van 34-35% bereikt en oogstklaar is . Het is raadzaam om percelen met vroege rassen en/of tijdige zaai al een keer te gaan bekijken.

 


  Nieuwsflash
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer