Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 sep 2023 15:47 

23 miljoen ton gemiddelde aardappeloogst, zorgen over phytophthora


Akkerbouwers in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland oogsten ongeveer 23 miljoen ton consumptieaardappelen, schat de telersorganisatie NEPG. De vier NEPG-landen koersen daarmee ondanks het lastige groeiseizoen af op een gemiddelde oogst. Wel zijn er zorgen over phytophthora.

Een oogst van 23 miljoen ton is 1,3 miljoen meer dan in 2022 en ongeveer gelijk aan de productie in 2021.

Het groeiseizoen was in veel landen lastig. Wereldwijd vielen de gemiddelde plantdata drie weken later uit dan gemiddeld, schrijft NEPG. De gemiddelde pootperiode was nu 15 tot 20 mei in plaats van 20 tot 25 april. In augustus was er dankzij groeizaam weer ruimte voor sterk stijgende opbrengsten, maar het vochtige weer leidde ook tot een hoge phytophthoradruk.

Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen

Middellate rassen als Fontane en Challenger, en late rassen zoals Markies zullen volgens de NEPG niet tot volle groei komen, tenzij deze rassen pas medio oktober worden gerooid. Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen (hol, misvormingen, rot) en bovenal phytophthora zullen grote impact hebben op de netto-opbrengsten. Lagere onderwatergewichten hebben weer een negatieven invloed op de opbrengst in de verwerkende industrie.

De NEPG dringt er op aan dat telers al hun percelen controleren en evalueren of ze problemen hebben met knolphytophthora. Deze beoordeling is van groot belang om te bepalen of andere stappen nodig zijn op het gebied van loofvernietiging en bewaarstrategie. De telersorganisatie benadrukt dat telers die problemen (voor-)zien hierover contact opnemen met hun afnemers. Het weer in de komende weken wordt bepalend voor stabilisatie of verdere toename van de problemen.

De tekst gaat verder onder de tabel

Beeld: NEPG

Terwijl de oogst van 2023 naar verwachting vergelijkbaar is met die van 2021, is de verwerkingscapaciteit wel sterk gegroeid. De verwerkende industrie heeft in het NEPG-gebied minimaal 2 miljoen ton aardappelen meer nodig dan in 2021, benadrukt de telersorganisatie. De opbrengsten in Polen en Zuid-Europa vallen als gevolg van een kleiner areaal en slechte weersomstandigheden lager uit. „Het exportseizoen is al gestart en de concurrentie tussen kopers voor export en industrie staat al weer op de agenda.”

Europese experts voorzien dat de vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie ieder jaar met circa 4 procent zal groeien

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vůůr 30 april inLees meer