Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 15 sep 2023 08:29 

Netwerk schatting oogstdatum maïs 2023


Stand van zaken 31 augustus 2023: De eerste maïs kan eraf

Bestanden beschikbaar voor download:
Infofiche (196.2 Kb)
De zomerse weersomstandigheden van de afgelopen dagen deden de afrijping van de mais versnellen. Gemiddeld genomen was er een stijging van 3.6% over alle locaties heen. Voor de locaties Tongeren en Westerlo was de sprong 6%.

De (zeer) vroege rassen LG31206 en Benedictio zitten gemiddeld genomen 30% of meer. Al zijn er wel verschillen tussen de locaties. Op de laatgezaaide locaties Ravels en Poperinge halen deze rassen maximaal 28% drogestof. In Tongeren heeft LG31206 een drogestofpercentage van meer dan 38%.  In Lendelede blijven ondanks de tijdige zaai net onder 30% hangen. De latere rassen SY GLorius en P8888 halen gemiddeld genomen geen 30%. Ook hier weer zit er een duidelijk verschil tussen de locaties. In Tongeren begint stilaan het oogstmoment voor beide rassen te naderen. In Westerlo is dit voor SY Glorius het geval.

De cijfers laten zien dat zeker wat  (zeer) vroege rassen betreft, de oogst mag starten. De planten zien er doorgaans nog groen uit. Dit betekent niet dat de planten nog niet rijp zijn dus is het zeer belangrijk om op tijd de rijpheid van de kolven in te schatten. Gebruik zeker de fiche om aan de hand van je eigen waarnemingen het drogestofgehalte van je maïs in te schatten:

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer