Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2023 08:10 

Uitbreiding flexi-jobs goede zaak voor land- en tuinbouwsector


Na lang onderhandelen hebben de federale topministers een akkoord over de begroting voor volgend jaar bereikt. Vooral de uitbreiding van de flexi-jobs springt in het oog.

Aantrekken van personeel
Het systeem van flexi-jobs moet het mogelijk maken om sneller en makkelijker personeel aan te trekken wanneer er een tekort aan werkkrachten is. Via het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers die minstens 4/5 werken én gepensioneerden een centje bijverdienen.

Uitbreiding van sectoren maar onder voorwaarden
Flexi-jobs zijn onder andere al mogelijk in de horeca, de supermarkten, de kleinhandel... Maar de flexibele jobs worden nu ook mogelijk in twaalf extra sectoren waaronder dus ook land- en tuinbouw.

De uitbreiding van de flexi-jobs lag politiek moeilijk. Daarom komt er een reeks extra voorwaarden. Deze voorwaarden zouden het moeilijker moeten maken om het systeem van flexi-jobs te misbruiken en voorzien in een sterkere sociale bescherming voor wie in het systeem actief is:
De barema’s van de sector moeten worden gerespecteerd (uitgezonderd in de horeca) en bijgevolg zal het loon van een flexijobber hoger liggen;
Er komt een inkomensplafond van 12.000 euro per jaar voor wat een flexi-jobber mag bijverdienen. Dit komt neer op ongeveer 500 uur werken;
En tot slot stijgt de werkgeversbijdrage van 25 naar 28 procent wat toelaat de sociale zekerheid beter te financieren.   

Het aantal sectoren waarin een flexi-job kan gedaan worden, wordt sterk uitgebreid. Vandaag is dat al mogelijk in de horeca, retail, zorg, sport- en cultuursector, maar daar komen dus nog 12 sectoren bij, waaronder de land- en tuinbouw. Voor Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) en Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (Open Vld) is dit een belangrijke stap voor het nijpend tekort op de arbeidsmarkt in de sector. Flexi-jobs worden in de bijkomende sectoren mogelijk als de deelstaten daarom vragen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Vooral voor de fruitteelt is dit fantastisch nieuws. Naast het nijpend tekort van arbeidskrachten dat hiermee aangepakt kan worden, zorgt deze uitbreiding er ook voor dat Vlamingen gemakkelijker kunnen bijverdienen in de land- en tuinbouw, waardoor ze bijvoorbeeld terug kunnen ingezet worden voor het plukseizoen. Als Europees Parlementslid en eerste schepen van Landbouw- en fruitteelt in Sint-Truiden, het centrum van de fruitteelt, sta ik veel op het terrein bij onze telers. Zij vragen al lang voor een uitbreiding van flexi-jobs naar de fruitteelt. Op die manier kunnen zij lokale mensen het hele jaar door inzetten en komt het uitgekeerde loon ook terug in de lokale economie. Ik heb hier dan ook sterk op aangedrongen bij minister Clarinval. Samen met de uitbreiding van seizoensarbeid naar 100 dagen kan dit echt het verschil maken voor onze telers.”
 
“De uitbreiding van flexi-jobs naar een primaire sector als land- en tuinbouw is enorm belangrijk. Iedereen die 4/5e werkt of gepensioneerd is, kan met een flexi-job bijverdienen in de land- en tuinbouw. Een win-win voor onze landbouwers en alle werkende Vlamingen met een passie voor de sector. Ik denk dan bijvoorbeeld aan extra werkkrachten tijdens de pluk, extra hulp bij het melken van koeien, of extra werkkrachten tijdens de oogstperiode. Voor onze landbouwers zijn flexi-jobs bijzonder interessant omdat zij vaak piekperiodes hebben op hun bedrijf. Ten slotte zorgen flexi-jobs in de land- en tuinbouw ook voor meer inzicht en zichtbaarheid rond wat landbouw betekent in Vlaanderen”, besluit Bart Van Hulle.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer