Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 feb 2024 08:27 

Supermarkten gaan boeren meer betalen voor rundsvlees


Verscheidene supermarkten verhogen vanaf maandag de prijzen die ze betalen aan de producenten van rundsvlees. Dat heeft voorzitster Marianne Streel van de Waalse landbouworganisatie FWA vrijdag bekendgemaakt en de ketens bevestigen het nieuws. Het gaat alvast om Delhaize, Colruyt en Lidl.

Delhaize zegt vanaf maandag de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen, en dat alvast voor zes maanden. De supermarktketen wil niet zeggen met hoeveel de prijzen worden opgetrokken. “Substantieel”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Klanten zullen dat niet merken in de winkel. Volgens Delhaize is voor rundsvlees gekozen, “omdat die sector momenteel het hardst wordt geraakt”.

Bij Colruyt luidt het dat de aanpassing slaat op de prijs van stieren, ook vanaf maandag. “Zoals steeds evalueren we onze nieuwe aanpak binnen zowat drie maanden. We blijven ervan overtuigd dat het overleg werkt en we hebben dat nog eens bewezen”, stelt Colruyt in een mededeling. Het gaat om de aankoopprijs die wordt opgetrokken, dat is de prijs die Colruyt betaalt aan de veehouders. Wat dat betekent voor de prijzen in de winkel, preciseert Colruyt niet.

Ook Lidl verhoogt de aankoopprijs, bevestigt het bedrijf. Welke gevolgen dat zal hebben voor de prijzen in de winkelrekken, “moeten we nog bekijken”, aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Bij Aldi zeggen ze in een verklaring begrip te hebben voor de problematiek van de landbouwers en engageren ze zich om een hogere prijs te geven voor hun karkassen. Meer details maakte de keten niet bekend.

Carrefour zegt verschillende initiatieven te ondernemen en voortdurend in dialoog te zijn met landbouwproducenten. “We hebben al een overeenkomst gesloten om de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen”, aldus een woordvoerster.

“Dat is een goede stap”, verklaarde Streel aan de ingang van de eerste bijeenkomst van de Task Force, die in het leven werd geroepen na de start van het protest van de boeren. Behalve ministers van de verschillende beleidsniveaus, zitten daarbij ook producenten (dus de landbouwers) en de distributiesector aan tafel. Doel van de vergadering is nieuw leven blazen in het overleg over het vastleggen van de prijzen en de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels in de keten.

In de loop van de week vonden al verschillende voorbereidende vergaderingen plaats. De vergadering wordt voorgezeten door federaal minister van Landbouw David Clarinval. Een dertigtal personen neemt deel aan het overleg.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer