Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 feb 2024 08:35 

Waalse boeren komen op 26 februari opnieuw met tractoren naar Brussel


De belangrijkste Waalse boerenorganisaties willen op 26 februari opnieuw betogen in Brussel, met tractoren.
Ze zullen om 11.00 uur verzamelen aan het Schumanplein, naar aanleiding van een Europese top van de ministers van Landbouw. Het is nog niet duidelijk hoeveel deelnemers er verwacht worden.

De Waalse boerenfederatie Fugea (Fédération Unie de Groupements d'Éleveurs et d'Agriculteurs) had de betoging eerder al aangekondigd. Intussen hebben de federatie FWA (Fédération wallonne de l'agriculture), de jonge landbouwers van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs) en MAP (Mouvement d'Action Paysanne) zich bij de oproep aangesloten, net als de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse zijde is BoerenForum vertegenwoordigd.
"In reactie op de recente betogingen, heeft de Europese Commissie beslist om een einde te maken aan de maatregelen en de regels die bedoeld zijn om het milieu en de biodiversiteit te beschermen", klaagt Via Campesina aan in een persbericht. "Eens te meer hebben de EU-beleidsmakers niet geluisterd naar de meerderheid van de landbouwers, maar kiezen ze ervoor om maartegelen te nemen ten bate van de agro-industrie."

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten zoals met de Mercosur-landen en om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De grootste boerenorganisatie in Vlaanderen, BB, roept niet actief op om te gaan betogen op 26 februari. "Verschillende beleidsniveaus hebben al maatregelen voorgesteld en we gaan nu in eerste instantie kijken wat dat de komende weken concreet oplevert", zegt woordvoerster Elisabeth Mertens. Ook Farmers Defence Force roept voorlopig niet actief om mee te gaan betogen, zegt Bart Dickens, voorzitter van de Belgische tak.

De afgelopen weken zijn boeren in België en de rest van Europa op straat gekomen tegen het landbouwbeleid. Ruim duizend tractors legden de Belgische hoofdstad op 1 februari lam en verschillende distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd.

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vr 30 april inLees meer