Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2024 10:47 

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen


BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
België en aardappelen, dat is een gouden combinatie! We telen hier zo’n 100 000 hectare van deze culinair diverse teelt. De voedingsketen rond de aardappel biedt werk aan duizenden mensen in ons land. Een prestatie om u tegen te zeggen.

Maar eerlijk, in het veld zijn aardappelen een beetje ‘lui’. De plant is niet erg efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen via hun ondiepe wortels in de bodem. Gelukkig kan je er als landbouwer voor zorgen dat die efficiëntie omhoog gaat, wat zorgt voor meer rendement en minder verlies van meststoffen. De juiste voorbereiding, een aangepaste bemesting en goede opvolgteelten, zorgen immers voor duurzaam en optimaal nutriëntengebruik in de aardappelteelt.

BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van de minerale meststoffen en biostimulanten en Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappel-verwerking en -handel, staken de koppen bij elkaar en geven op een gloednieuwe website een overzicht van alle informatie rond duurzame bemesting van aardappelen. Het wetenschappelijk advies werd verzekerd door Prof Geert Haesaert, Gewoon hoogleraar, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.

Goede bemestingspraktijken voor de aardappelteelt promoten om zo stikstofverliezen te beperken, daar gaan we voor! De stikstofgebruiksefficiëntie willen we tegen 2030 doen stijgen naar 70%. Ambitieus, maar met de juiste tips is het zeker haalbaar.

Niet alleen telers, maar ook teeltbegeleiders en agronomen uit de aardappelverwerkende industrie, bemestingsadviseurs en overheden kunnen hier terecht voor meer inzicht in de uitdagingen en oplossingen.

Samen gaan we voor een preciezer gebruik van minerale meststoffen, een hogere aardappelkwaliteit, een lagere kostprijs en minder milieudruk. Win-win dus!

Ga naar de website www.duurzaambemesten.be en ontdek er alles over goede praktijken, stikstofefficiëntie en heel veel tips voor duurzaam bemesten bij aardappelen!

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer