Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 11 apr 2024 15:24 

Hoge druk van bonenvlieg in veel teeltgebieden waar uien gezaaid gaan worden


In februari dit jaar schreven we dit: Zoals het er nu naar uitziet wordt het geen gemakkelijk en vroeg voorjaar. Intussen loopt de temperatuursom van insecten wel geleidelijk op door de hoge temperaturen die we totnogtoe gehad hebben. Dit houdt waarschijnlijk in dat de bonenvlieg zijn graaduren al verzameld heeft als we de vroege uien kunnen gaan zaaien. Oftewel de kans lijkt groot dat we een vroege druk van bonenvlieg krijgen.

Inmiddels kunnen we zeggen dat dit werkelijkheid is geworden: Uit veel uienteeltgebieden komen meldingen van de aanwezigheid van bonenvlieg. In aanzienlijk hogere aantallen dan afgelopen jaren.
Zowel de bonenvlieg als de uienvlieg kan voor aanzienlijke plantwegval zorgen. Beide zorgen voor plantuitval maar de bonenvlieg ontluikt eerder dan een uienvlieg. Daarom kan een bonenvlieg vroeg in de teelt al veel schade doen. Daarnaast is de waardplantenreeks van een bonenvlieg veel groter dan die van een uienvlieg. Hierdoor is het moeilijker om te voorspellen vanuit welke kant de druk kan komen. Tot slot is er wel een SIT (Steriele InsectenTechniek) tegen de uienvlieg maar niet tegen de bonenvlieg.

De problemen met bonenvlieg in zijn algemeen nemen de laatste jaren toe. Telers zullen in veel gevallen al een keuze gemaakt hebben om wel of geen Belem 0.8MG granulaat tijdens zaaien toe te passen. Als deze keuze gemaakt is op goede argumenten, prima. Wanneer de keuze gemaakt is op basis van de ‘hoop dat het wel mee zal vallen… ‘; dan is het wellicht verstandig om dat nog eens te heroverwegen!

Wat is Belem 0.8MG? Belem 0.8MG is een microgranulaat met de werkzame stof Cypermethrin en geeft een bescherming tijdens de jeugdgroei van het gewas tegen bonen- en uienvlieg gedurende de eerste 6 tot 8 weken. Belem 0.8MG wordt toegepast in een dosering van 12 kg per hectare.

Een goede verdeling van het granulaat op de rij is belangrijk. Belem 0.8MG wordt toegepast in de rij boven het zaad tijdens het zaaien. Het product is effectief wanneer insecten in contact komen met het granulaat. Het product dient als een barrière tussen plaaginsect en het kiemplantje. Deze barrière moet gevormd worden op de plek waar het insect aanvalt. Bonen- en uienvliegen leggen hun eitjes net onder de grond af. Als de larve vervolgens uitkomt gaat deze opzoek naar de uienplant. Controleer daarom goed de positie van uitlopers van de granulaatstrooier op de zaaimachine. De uitlopers van de granulaatstrooiers het beste na het aandrukwiel en voor de afstrijkers.

Binnen de insectenwerkgroep van UIREKA heeft Belem 0.8MG twee jaar meegelopen in de proeven. In deze proeven heeft het product telkens weer bewezen dat een granulaat aan de basis nog altijd een betere beheersing geeft ten opzichte van gewasbehandelingen in het seizoen na een eerste aantasting.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer