Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2024 10:04 

Grondwaterstanden historisch hoog


Het is bijna een kwarteeuw geleden dat de grondwaterstanden begin mei nog zó hoog stonden. De gevolgen van de historische droogte die we twee jaar lang meesleepten, zijn volledig weggewerkt. “Maar het kan snel keren”, waarschuwen experts.

Dat het de voorbije maanden veel heeft geregend, hoeven we u niet meer te vertellen. Het laatste half jaar was een van de natste sinds het begin van de metingen. Slecht voor ons gemoed, maar uitstekend voor de grondwaterstanden, zo blijkt uit het nieuwste waterrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij.

De lage grondwaterstanden die werden veroorzaakt door de droogte in 2020, 2022 en 2023 zijn na maanden van overvloedige neerslag volledig weggewerkt. “Begin mei vertoonde 92 procent van de meetlocaties hoge (38 procent) tot zeer hoge (54) grondwaterstanden voor de tijd van het jaar”, zo luidt de conclusie van het rapport. Een jaar geleden had je begin mei nog maar in de helft van de meetlocaties hoge tot zeer hoge grondwaterstanden en twee jaar geleden zelfs in minder dan vijf procent van de meetlocaties.

“We komen van ver, maar de lage grondwaterstanden zijn we nu echt wel kwijt”, zegt woordvoerster Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dit keer lijkt de slinger zelfs iets te ver doorgeslagen. Het is al van mei 2001 geleden dat het grondwaterpeil begin mei nog zo hoog stond.

Toch wil dat niet zeggen dat we deze zomer naar hartenlust onze zwembaden mogen vullen of tuintjes besproeien. “Kraanwater verspillen is nóóit een goed idee”, benadrukt Smet. Vlaanderen blijft een regio die zeer gevoelig is voor droogte. “Met de Blue Deal zijn er heel wat maatregelen genomen om Vlaanderen te behoeden voor periodes van droogte, maar we zijn nu eenmaal een regio met een lage waterbeschikbaarheid. Daar kunnen we niet omheen. Vandaag staan we er goed voor, maar niemand kan in de toekomst kijken. Als het straks maanden aan een stuk droog blijft en er veel water verdampt, kan het snel gaan. Vandaar onze oproep om altijd zuinig om te springen met kraantjeswater.”

 


  Nieuwsflash
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Grondwaterstand uitzonderlijk hoog na zeer natte lente Lees meer
 
 
Projectgebied Brabantse Wouden - Toekomstperspectieven voor landbouwexploitaties Lees meer
 
 
Leadership transition SESVanderHaveLees meer
 
 
Investeringsprojecten duurzame verwerking en afzet landbouwproducten Lees meer
 
 
Uiterste zaaidatum voor maïs 15 juni? Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag wijzigen tot en met vrijdag 14 juni 2024 Lees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer