Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mei 2024 16:22 

Tariefvrije import Oekra´ense landbouwproducten verlengd


Landbouwproducten uit Oekraïne mogen nog een jaar langer vrij van invoerheffingen en -quota naar de Europese Unie worden geëxporteerd. De lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie daarover goedgekeurd.

De Europese Unie wil met zogenoemde autonome handelsmaatregelen Oekraïne een economische levenslijn bieden gedurende de oorlog met Rusland. De maatregel is al sinds juni 2022 van kracht en wordt nu met een jaar verlengd, tot en met 5 juni 2025.

Het Europees Parlement keurde de verlenging in april al goed. Nu is de Raad gevolgd. Tijdens de onderhandelingen over de verlenging trapten verschillende (vooral Oost-Europese) lidstaten op de rem, omdat ze vrezen voor de impact van de import van tariefvrije Oekraïense landbouwproducten op eigen boeren. Ook Frankrijk had oren naar het argument dat massale invoer de prijzen zou doen kelderen.

Daarom is een compromis uitgewerkt. Daarin staat onder meer dat de invoer van gevogelte, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing wordt geremd. Als de invoer van deze producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgt, worden er automatisch heffingen opgelegd.

Tijdens de onderhandelingen was er ook veel discussie over tarwe. Dat product staat uiteindelijk niet op de lijst van bijzonder gevoelige producten, maar er is afgesproken dat de Europese Commissie snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen als de Europese markt of de markt van een of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer.

'Deze vernieuwde autonome handelsmaatregelen garanderen dat Oekraïense producten verhandeld blijven worden, zonder dat de bezorgdheden van de Europese agrovoedingsindustrie uit het oog verloren worden', zegt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel).

'Dankzij de opbrengst van de export vanuit Oekraïne naar en via de Europese Unie zal Oekraïne over meer financiële middelen beschikken om de oorlog te winnen en zal het zich in een sterkere positie bevinden om ervan te herstellen', zegt Dombrovskis.

Om de Oekraïense export ook logistiek te faciliteren, heeft de Europese Unie 'solidariteitscorridors' ingericht. Samen met de handelsmaatregelen hebben die ervoor gezorgd dat de uitvoer min of meer stabiel bleef. In 2021 – het jaar voor de Russische inval – bedroeg de uitvoer vanuit Oekraïne naar de Europese Unie 24 miljard euro. In 2023 was dat 22,8 miljard euro.

 


  Nieuwsflash
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Grondwaterstand uitzonderlijk hoog na zeer natte lente Lees meer
 
 
Projectgebied Brabantse Wouden - Toekomstperspectieven voor landbouwexploitaties Lees meer
 
 
Leadership transition SESVanderHaveLees meer
 
 
Investeringsprojecten duurzame verwerking en afzet landbouwproducten Lees meer
 
 
Uiterste zaaidatum voor ma´s 15 juni? Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag wijzigen tot en met vrijdag 14 juni 2024 Lees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer