Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mei 2024 15:55 

Aub flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector


Open Vld voert vandaag actie in Blankenberge om flexi-jobs uit te breiden naar alle sectoren en om alle beperkingen binnen sectoren op te heffen. Hilde Vautmans, lijsttrekker voor Open Vld voor de Europese verkiezingen, pleit hierbij vooral flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans, lijsttrekker Open Vld Renew EU: “Open Vld wil onze mensen laten groeien. Groei door werken te doen lonen en groei door beperkingen en regels weg te werken. Daarom voeren we vandaag actie om onze liberale flexi-jobs in de kijker te zetten. Vandaag kunnen daardoor al meer dan 130.000 mensen onbeperkt bijverdienen. Talloze bedrijven, kleine zelfstandigen, en al zeker de horeca rekenen op flexi-jobbers. Maar helaas zijn er ook nog steeds sectoren waar er veel vraag is naar flexi-jobs waar dit nu nog niet kan. Daarom pleit ik hier vandaag voor flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector.”

De federale regering onder leiding van Alexander De Croo heeft het al mogelijk gemaakt voor de land- en tuinbouwsector om flexi-jobs toe te laten. Toch werd er bij het sociaal akkoord besloten om dit niet door te voeren in de sector. Er kwamen dus geen flexi-jobs in de landbouw, behalve voor verbredingsactiviteiten op landbouwbedrijven, zoals verwerking of korteketenverkoop. Ook voor tuinaanleg werden flexi-jobs mogelijk.

“Ik sta met mijn botten in het veld, en daar hoor ik dat er wel veel vraag is naar flexi-jobbers. Het is dus jammer dat dit door het sociaal akkoord niet ingevoerd werd, terwijl onze premier en de voltallige regering dit wel mogelijk maakte voor de sector. Het aantal dagen seizoensarbeid werd toen wel verhoogd naar 100 dagen, wat zeker nodig was gezien er ongeveer 67.000 seizoenarbeiders tewerkgesteld zijn in België. Limburg, fruitregio bij uitstek, is de absolute topprovincie op vlak van tewerkstelling van niet-Europese seizoenarbeiders. Met 1.407 afgeleverde arbeidskaarten ontvangt de provincie meer dan de helft van alle seizoenarbeiders in Vlaanderen. Maar flexi-jobbers kunnen het hele jaar door ingezet worden in de meer dan 2200 Limburgse landbouwbedrijven en zijn niet beperkt tot 100 dagen. Door flexi-jobs in te voeren in de sector, kan de lokale tewerkstelling ook verhogen en vloeit het geld ook terug naar de lokale economie. Daarnaast is er tijdens het sociaal akkoord ook beslist voor een verhoging van het minimumloon voor seizoensarbeid, waarbij de overheid een compensatie aanbiedt. De geschatte kostprijs van de gevraagde maatregelen bedraagt +/- 18 miljoen voor de vrijstelling van afdracht van bedrijfsvoorheffing en +/- 1,3 miljoen voor sociale zekerheidsbijdragen. Daarom pleit ik voor een combinatie van seizoensarbeid en flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector om zo onze boeren te ondersteunen. Dit is een win-win voor de sector, onze economie en voor onze overheid”, besluit Hilde Vautmans.


 

 


  Nieuwsflash
 
Aanhoudende en hevige regenval: HAK waarschuwt voor schaarsteLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen Lees meer
 
 
Duijndam Machines maakt tweedehands machines populair Lees meer
 
 
Sprinkhanen, krekels en zijderupsen: Singapore erkent 16 insectensoorten als voedsel Lees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht Lees meer
 
 
We nemen afscheid van de heer Roger LonckeLees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
Erkenning stormwinden en rukwinden 3/1/2024 als rampLees meer
 
 
Uitgebreide procedure Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit Lees meer
 
 
Beregenen met oppervlaktewater? Vergeet het onttrekkingsticket niet! Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Nieuwe functionaliteiten in de LV-AgriLens app Lees meer
 
 
Fors minder wintertarwe door de natte weersomstandighedenLees meer
 
 
Nog nooit zoveel onzekerheid voor de aardappelteeltLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer
 
 
Aardappelindustrie: recordwinsten voor de industrie, peanuts voor de boerenLees meer
 
 
Denemarken introduceert als eerste land ter wereld koolstoftaks voor landbouwers Lees meer
 
 
Lager nitraatresidu in de bodem in 2023 Lees meer