Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 okt 2024 12:28 

Nieuwe kans om houtkanten in Vlaanderen te versterken en uit te breiden ​


Houtkanten vormen de ruggengraat van een klimaatbestendig en biodivers platteland. Daarom organiseert de Vlaamse Landmaatschappij voor het derde jaar op rij een projectoproep om deze waardevolle landschapselementen te versterken. Goedgekeurde voorstellen kunnen rekenen op een subsidie tot wel 70% van de totale kostprijs, met een maximum van 50.000€ per project.

 

Nieuwe houtkant in Ravels met steun uit de oproep van 2023 Nieuwe houtkant in Ravels met steun uit de oproep van 2023Gemeentes, provincies en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen tot en met 30 april 2025 een project indienen. De goedgekeurde projecten worden in juli 2025 bekend gemaakt.
“Het blijft belangrijk om volop in te zetten op de aanplant en het beheer van houtkanten. Iedereen kan daar bij helpen,” aldus kersvers minister voor het platteland, Hilde Crevits. ”Met de oproep steunen we Vlaamse gemeenten die willen investeren in hun houtkanten, en zo bijdragen aan een duurzamer en biodiverser platteland.”

Eerder goedgekeurde projecten uit de oproepen van 2022 en 2023 leverden al ruim 72 kilometer aan nieuwe houtkanten op. Die projecten varieerden van nieuwe aanplantingen langs fietsostrades en trage wegen tot sterkere natuurverbindingen in landelijke gebieden. Meerdere projecten streefden ook naar een beter leefgebied voor wilde bijen en andere bestuivers, vleermuizen, steenuilen en amfibieën. Verschillende gemeenten werkten samen met regionale landschappen, natuurverenigingen en particulieren.

Houtkanten voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendig Vlaanderen

Houtkanten helpen de waterhuishouding te verbeteren door regenwater vast te houden en verdroging tegen te gaan. ​ Door hun unieke structuur bieden houtkanten onderdak aan tal van dieren, waaronder vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Houtkanten groeien sneller dan bossen dankzij hun open structuur. Daardoor vangen ze veel zonlicht op, wat de groei bevordert. Bovendien leggen ze op een efficiënte manier koolstof vast in de bodem, wat een positieve impact heeft in de strijd tegen klimaatverandering.

Houtkant langs wandelpad Houtkant langs wandelpad

 

Meer informatie
  • Projectvoorstellen worden ingediend door het aanvraagformulier en de bijlagen op te sturen naar houtkanten@vlm.be. U vindt het oproepreglement met meer informatie over de oproep en de voorwaarden, het inschrijvingsformulier en sjablonen voor de projectbegroting, op de website van de VLM.
  • Laat u inspireren door de goedgekeurde projecten van de oproep 2022 en 2023.
  • De oproep is een van de acties uit het houtkantenplan. Meer informatie over het houtkantenplan vindt u op de website van de VLM.
 


  Nieuwsflash
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer