Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 dec 2024 17:27 

Viaverda speelt belangrijke rol in BioControl 4.0


Met een videoconferentie werd gisteren de projectenportefeuille Biocontrol 4.0 gelanceerd. Dat Interreg-project richt zich op de integratie van biocontroleproducten en digitale hulpmiddelen om het gebruik van traditionele gewasbescherming te verminderen. “Onze geïntegreerde aanpak stelt ons in staat om waardevolle inzichten te verzamelen en te delen,” stellen Louis Lippens en Stany Vandermoere, onderzoekers bij Viaverda.

Met uitgebreide ervaring en een GEP-erkenning (Good Experimental Practices) voert Viaverda al jaren met succes praktijkgerichte proeven uit op de site in Kruisem. Deze proeven omvatten onder meer rassenonderzoek, bemesting, waterbeheer, teelttechnieken en biocontroleoplossingen voor zowel gangbare als biologische teelten. Het is vooral de uitgebreide ervaring van Viaverda in gewasbescherming en biocontrole die een grote troef zal zijn binnen Biocontrol 4.0.

Biocontrol 4.0 is een project dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor biologische gewasbescherming in duurzame landbouw.  Het richt zich op nieuwe biofungiciden en methoden tegen schimmelziekten, en producten om schadelijke insecten bij gewassen te bestrijden. Daarnaast worden digitale hulpmiddelen zoals sensoren, robots en beslissingsondersteunende systemen ontwikkeld om het gebruik van deze middelen te optimaliseren. De effectiviteit van deze oplossingen wordt getest in praktijkomstandigheden zoals kassen en velden. Tot slot biedt het project trainingen aan voor producenten, verkopers en gebruikers van biologische bestrijdingsproducten om deze kennis breed te delen.

“Ons sterk netwerk met telers en ons inzicht in hun uitdagingen zijn grote troeven”, benadrukken Louis Lippens en Stany Vandermoere. “We koppelen praktijkgericht onderzoek aan voorlichting en delen onze bevindingen via nieuwsbrieven, de website en proefveldbezoeken. Zodoende vormen we de brug tussen het meer fundamentele onderzoek van de andere deelprojecten en een belangrijke doelgroep, nl. de telers.”

Wat doet Viaverda?

Viaverda zal zijn jarenlange ervaring in praktijkonderzoek inzetten om innovatieve moleculen en technieken te helpen evalueren en implementeren in het veld en ook uit te dragen naar de praktijk. De expertise die werd opgebouwd omtrent modellering van ziekten in aardappelen kan verder uitgroeien binnen het project Trans-e-Bio. Als coördinator van Trans-Control zal Viaverda een belangrijk aandeel van het praktijkonderzoek helpen aansturen.

Daarbij zullen alternatieve beheersingsmethoden zoals innovatieve moleculen en technieken getest worden tegen diverse ziekten en plagen in aardappelen, prei en uien. Om dit te optimaliseren zetten zij ook in op de evaluatie en implementatie van verbeterde detectie van deze schadeverwekkers en een efficiëntere toepassing van de ontwikkelde middelen. “Op deze manier beogen we het verbeteren van de algemene effectiviteit. Na de testfase zullen de meest beloftevolle trajecten verder uitgerold worden op praktijkpercelen om een eerste stap naar de opschaling te zetten.”
Projectleider Trans-Control
Binnen Biocontrol 4.0 leidt Viaverda ook het deelproject Trans-Control, waarin praktijk- en veldonderzoek centraal staan. Samen met partners, test en demonstreert het vooraanstaand proefcentrum de effectiviteit van nieuwe biocontrole- en digitale instrumenten. De opgedane kennis wordt breed verspreid onder landbouwers, fabrikanten, onderzoekers en het grote publiek. “Onze aanpak legt een stevige basis voor andere deelprojecten, zoals Trans-Training, die educatief en communicatief materiaal ontwikkelen,” licht Louis Lippens toe. “Dit vergroot de impact van Biocontrol 4.0 op duurzame landbouw.”

Met een focus op zowel economische als ecologische aspecten versterkt Viaverda de duurzaamheid van landbouwteelten, zoals aardappelen, tegen uitdagingen zoals klimaatverandering en plantenziektes. “Samenwerking met overheden, bedrijven en onderzoekspartners, zowel nationaal als internationaal, stimuleert innovaties die cruciaal zijn voor de toekomst van de landbouw,” besluit Stany Vandermoere.

INFO

 


  Nieuwsflash
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer