Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 apr 2017 04:20 

Brugse zwanen opnieuw naar buiten


Het FAVV heeft gisteren de ophokplicht opgeheven. Dat betekent ook dat de Brugse zwanen vanaf maandag weer in het straatbeeld te zien zullen zijn. “Deze beslissing komt geen dag te vroeg”, klinkt het.

Bijna dag op dag twee maanden nadat de zwanen door de ophokplicht veroordeeld werden tot een overdekt verblijf, mogen ze maandag opnieuw proeven van de vrijheid. Ongetwijfeld tot grote blijdschap van veel Bruggelingen. Zo werd op sociale media meer dan eens aangegeven dat Brugge zonder zwanen niet hetzelfde aanvoelt. Ook voor de vele toeristen zijn de fotogenieke zwanen een extraatje.

De stad spaarde kosten noch moeite om het gedwongen verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Daarbij werd een grote serre geïnstalleerd met een propere ondergrond en een geïmproviseerd zwembad. Hoe goed de stad ook haar best deed om de dieren op te vangen, een serre is geen natuurlijk habitat en dat heeft invloed op het paringsgedrag.

“Deze beslissing komt geen dag te vroeg”, zegt schepen van Groen Philip Pierins (SP.A). “De zwanen maken hun nesten zelf en zonderen zich normalerwijze af om te paren en dat werd in de huidige omstandigheden bemoeilijkt.”

Niet alle zwanen lieten zich destijds meteen vangen, maar uiteindelijk kreeg de groendienst ze toch alle 140 te pakken. Maandag worden ze gelost en dat gebeurt volgens een speciale procedure. “Alle exemplaren werden geringd, dus we weten van elk dier waar het vandaan komt. We lossen ze dan ook een voor een weer in hun oude vertrouwde gebied”, zegt Pierins.

Dat er niets aan het toeval wordt overgelaten, is duidelijk. “We voorzagen in speciale pakken zodat ze zonder problemen getransporteerd kunnen worden.” En wat gebeurt er met het tijdelijke verblijf? “De serre kunnen we blijven gebruiken. Sowieso halen we elk jaar in de winter een paar zwanen binnen ter bescherming en in andere periodes kunnen er bloemen worden geplant.”



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer