Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 apr 2017 09:06 

Minder dierenwelzijn-pv's aan slachthuizen


Op basis van een antwoord van minister Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) schreef persagentschap Belga dat de Inspectiedienst Dierenwelzijn vorig jaar 448 meldingen van overtredingen in slachthuizen ontving. Ze zouden geresulteerd hebben in 168 pv’s en zeven waarschuwingen.

 Die cijfers zijn moeilijk te rijmen met de vijf pv’s voor varkensslachthuizen waarvan eerder sprake was, inclusief twee pv’s voor het Exportslachthuis in Tielt. Het kabinet Weyts verduidelijkt dat het merendeel van die 168 geregistreerde pv’s niet zozeer tegen het slachthuis zelf is opgesteld, maar tegen de transporteur of de veehouder.

Het Voedselagentschap controleert de slachthuizen via zogenaamde dierenartsen met opdracht (DMO). Zij werken ter plekke checklists af met betrekking tot dierenwelzijn die gebaseerd zijn op de Europese verordening inzake 'de bescherming van dieren bij het doden'. Bij ernstige overtredingen vullen deze dierenartsen een formulier in dat aan de Inspectiedienst Dierenwelzijn bezorgd wordt. Aangezien een dier na aankomst in het slachthuis de inrichting niet levend mag verlaten, worden er nooit dieren in beslag genomen.

"In 2015 ontving de Inspectiedienst Dierenwelzijn 464 meldingen, waarvan 461 van DMO's, één van het FAVV en twee van burgers. Deze meldingen resulteerden in 91 pv's. In 2016 ging het om 448 meldingen, die allen afkomstig waren van DMO's en werden 168 pv's en zeven waarschuwingen opgelegd", aldus Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Persagentschap Belga kopte op basis van dit antwoord dat de dierenwelzijnsinspectie 168 pv’s oplegde aan slachthuizen. Dat klopt niet omdat, zo verduidelijkt het kabinet Weyts op vraag van VILT, een belangrijk deel van die pv’s over de transportomstandigheden gaat en dus niet zozeer het slachthuis viseren, maar eerder de vervoeder en/of de veehouder.

Voor FEBEV, de federatie van de Belgische slachthuizen, herleidt dit de problematiek tot zijn ware proporties. "In verhouding tot het aantal geslachte dieren geven vijf pv's aan het adres van varkensslachthuizen aan dat het dierenwelzijnsprobleem dat men eerst vermoedde in de sector genuanceerd dient te worden", zegt FEBEV-bestuurder Michael Gore. Tezelfdertijd roept het volgens hem de vraag op of de inspectiediensten wel alles capteren.

Gore verklaart zich nader: "Slachthuizen die bij ontvangst van de dieren inbreuken vaststellen, communiceren dat proactief aan de betrokken transporteurs en veehouders met de bijbehorende vraag om actie te ondernemen. Dat is informatie die bij de bevoegde overheidsdienst niet boven water komt als de dierenarts met opdracht daar geen melding van maakt. In het geval van het Exportslachthuis van Tielt ging het in de maanden voor de publicatie van de undercoverbeelden om tientallen klachten die het slachthuis overmaakte aan de kwekers van de varkens."



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer