Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 apr 2017 16:44 

Wijziging protocol grensbeweiding van runderen in Nederland of het Groothertogdom Luxemburg (update)


In het kader van beweiding van runderen in Nederland of het Groothertogdom Luxemburg is er een protocol die hier de voorwaarden voor bepaalt. In opdracht van het FAVV ondersteunen DGZ en ARSIA de veehouders om aan de afspraken van dit protocol te voldoen.

Dit jaar zijn er wijzigingen in dit protocol die betrekking hebben op de ligging van de hoofdlocatie van het beslag en de geldigheidsduur van de goedkeuring. De regels voor grensbeweiding in Frankrijk blijven dezelfde als vorig weideseizoen.

We zetten even voor u op een rij welke concrete stappen u moet zetten als u runderen wil laten grazen op grensweiden in Nederland of het Groothertogdom Luxemburg.

In opdracht van het FAVV ondersteunen DGZ en ARSIA de veehouders om aan de afspraken van het protocol grensbeweiding runderen in Nederland of het Groothertogdom Luxemburg te voldoen. Indien een veehouder van het FAVV een toelating tot grensbeweiding in de Benelux wenst te bekomen, dan gaat hij als volgt te werk:

  1. Hij meldt aan DGZ (per mail, brief of fax) dat hij dieren op grensweiden in Nederland of het Groothertogdom Luxemburg wenst te plaatsen.
  2. DGZ opent een dossier en maakt de officiële documenten, samen met de lijst van de runderen die in aanmerking kunnen komen voor de grensbeweiding, over aan de veehouder.
  3. De veehouder vult de documenten aan met de locaties van de grensweiden en ondertekent het document (= akkoordverklaring).
  4. De veehouder maakt het volledige dossier over aan de PCE (provinciale controle-eenheid van het FAVV).
  5. De PCE behandelt de aanvraag en geeft al of niet de toelating voor grensbeweiding. Vervolgens stuurt de PCE het originele dossier naar de veehouder en een digitale kopie van het dossier naar DGZ.
  6. DGZ registreert de grensweide(n) en maakt de digitale kopie van de toelating over aan de bevoegde Beneluxautoriteit. Van zodra dit gebeurd is, mogen de dieren verplaatst worden naar de grensweide(n).

Goed om weten:

  • Een grensweide is een weide die gelegen is in het buitenland, in een gemeente die grenst aan de Belgische grens.
  • Nieuw: De hoofdlocatie van het beslag van de aanvrager moet in een Belgische gemeente gelegen zijn. Deze gemeente moet vanaf nu niet meer aan de Nederlandse grens liggen (voor grensbeweiding in Nederland) of aan de grens met het Groothertogdom Luxemburg (voor grensbeweiding in het Groothertogdom).
  • Het dossier:
    • Nieuw: De toelating voor de grensbeweiding, afgeleverd door de PCE, is geldig voor één jaar, vanaf goedkeuring door PCE en dient jaarlijks hernieuwd te worden.
    • Het dossier wordt minstens 5 jaar door DGZ bewaard.
    • Voor de voorbereiding en opmaak van het dossier, het afleveren van de documenten en de registratie van de grensweide(n) factureert DGZ 32,47 euro (exclusief btw) aan de veehouder.
    • DGZ maakt ten laatste de dag na ontvangst van de digitale kopie van de PCE de toelating over aan de bevoegde autoriteiten en informeert de veehouder hierover via e-mail (of telefonisch indien de veehouder niet over e-mail beschikt).
    • De lijst kan op vraag van de veehouder vernieuwd worden in de loop van het seizoen, voor zover de dieren en het beslag voldoen aan de voorwaarden. De nieuwe lijst dient opnieuw goedgekeurd te worden door de PCE.
  • Het vervoer:
    • Het vervoer van dieren naar een grensweide valt in België onder vervoer in het kader van de eigen bedrijfsvoering (eigen dieren, eigen vervoermiddel). Vanaf de grens, richting grensweiden, geldt een beperking van 50 km.
    • Runderen van verschillende beslagen mogen niet samen vervoerd worden.
    • Runderen van verschillende beslagen mogen niet op dezelfde weide geplaatst worden.
    • De ondertekende toelating (origineel of kopie) van de PCE en de (goedgekeurde) lijst van de runderen (origineel of kopie) zijn tijdens elk transport heen/terug aanwezig.
    • Enkel de gedrukte lijst met runderen is geldig. Handgeschreven aanvullingen van runderen zijn niet toegelaten.
    • Bij het transport heen/terug wordt, vóór het vervoer plaatsgrijpt, bij elk betrokken rund de datum van vertrek/terugkeer ingevuld op de lijst van de runderen.

Meer info vindt u in de Omzendbrief van het FAVV met betrekking tot de grensbeweiding in Nederland en het Groothertogdom Luxemburg.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer