Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2017 11:58 

Rundertuberculose: verplichte tuberculinatie afgevoerd, wachten op beslissing FOD Volksgezondheid


Binnen de werkgroep Tuberculose georganiseerd door de Directie Dierengezondheid van DG Controlebeleid van het FAVV werd een akkoord bereikt over de principes voor het toekomstige plan voor de bestrijding en de bewaking van rundertuberculose. Het is nu aan de FOD Volksgezondheid om de nieuwe aanpak te vertalen in een koninklijk besluit. De toepassing is voorzien tegen de winter van 2018-2019.

België is sinds 2003 door de Europese Commissie erkend als officieel vrij van tuberculose. Dat er af en toe een haard gevonden wordt, doet geen afbreuk aan dit statuut, gelet op het verwaarloosbare aantal en de passende maatregelen die steeds worden genomen.

Het luidt echter dat ‘de huidige benadering inzake tuberculose niet meer beantwoordt aan de wetenschappelijke en praktische realiteit’. Eind 2016 werd daarom genoemde werkgroep opgestart. Die bereikte al op 28 april 2017 een akkoord voor een nieuwe aanpak. Bloedonderzoeken en de proportionaliteit van de maatregelen bij een verdenking vormen de kern van het plan. De tuberculinatie verdwijnt.

Afgelopen week zette het FAVV de principes in een persbericht op een rijtje.

  1. Een permanente monitoring: een jaarlijkse screening op een derde van alle rundveebeslagen, uitgevoerd met de Elisa-test en dit op bloedstalen die reeds genomen worden in het kader van de opvolging van IBR. Elke 3 jaar zullen dus alle beslagen getest zijn.
  2. Verdenkingen, contactbedrijven (eerste jaar): bloedstaalname en het gebruik van nieuwe, snellere en meer performante laboratoriumonderzoeken met name de Elisa-test en de gamma-interferontest (INF-gamma). Deze testen komen in de plaats van de huidige intradermale tuberculinetesten.
  3. De huidige ID tuberculinatie is niet langer verplicht, maar op vrijwillige basis wordt het nemen van bloedmonsters aangemoedigd (NB.: het aankooponderzoek, zoals opgelegd door de IBR-wetgeving, blijft verplicht).
  4. Een betere detectie in het slachthuis: de focus zal gelegd worden bij de keuring in het slachthuis met als doel om er meer stalen te nemen bij verdachte letsels en deze te onderzoeken, zonder systematische blokkering op het bedrijf van herkomst van het rund. Tenzij in bijzonder gevallen of bij zware verdenkingen, worden de gepaste maatregelen op bedrijfsniveau pas genomen wanneer de finale uitkomst van de onderzoeken de aanwezigheid van tuberculose zou bevestigen.
  5. Het verplichte onderzoek bij aankoop van runderen uit risicolanden blijft gehandhaafd, alsook de opvolging van deze runderen gedurende 3 opeenvolgende jaren. Ook hier zullen de nieuwe bloedtesten gebruikt worden.
  6. De opvolging van de contactbedrijven van haarden gedurende 5 opeenvolgende jaren blijft gehandhaafd, maar ook hier zal de Elisa-test ingezet worden.

Zoals gebruikelijk zullen de kosten van dit toekomstige plan gedragen worden door het Sanitair Fonds.

Bron: FAVV – Directie Dierengezondheid van DG Controlebeleid



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer