Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jun 2017 11:09 

Nog veel paniekerende aardappeltelers


De media schonk deze week breed aandacht aan het watertekort in de aardappel- en groentevelden. Er werden opsplitsingen gemaakt tussen Vlaanderen en Wallonië, tussen de diverse streken met groenten en tussen de soort gronden.

Het betrof maar al te veel een weinig technische benadering.

De altituden van het KMI en het ABS waren duidelijker en meer gesteund op de realiteit. Het KMI voorspelde voor donderdagnacht een flinke plets regen met wisselvalligheid tussen de streken.
Vrijdag middag kon bij het opmaken van de eerste balans vastgesteld worden dat deze verschillen inderdaad zeer groot waren.
Op enkele plaatsen was sprake van 30 tot 50 l/m², maar het grootste deel van Vlaanderen bleef onder de 20 l/m² en in West- en Oost-Vlaanderen onder de 10 l/m².  Vanuit de polder kwamen meldingen van 1l/m². 

Een danig geringe  neerslag, met veel wind, speelt voor een gewas als aardappelen geen rol. De  droogteschade is alleen maar toegenomen en de verdamping blijkt de komende dagen opnieuw toppen te scheren.
Deze situatie houdt in dat de primeuraardappelen voor de industrie naar verwachting op zeer lage productiecijfers zullen uitkomen.

België en Noord-Frankrijk zijn zeker het meest getroffen door de droogte. Normaal zou over 3 tot 4 weken overgeschakeld moeten worden op de nieuwe oogst.
Op veel bedrijven wordt de productie te laag om de contracten in te vullen. 

In de berichtgeving staat te lezen dat over grote delen van Noord-West-Europa de laatste twee weken 10 tot 25l water gevallen is. Zetten we deze cijfers naast de verdamping dan zal er op wortelniveau weinig gebeurd zijn en is voor al deze gevallen zeker geen sprake van doorregende percelen

De kunstberegening in de aardappelteelt is in Vlaanderen net zo zwak als  in Wallonië. Slechts een derde van de telers is uitgerust om alle velden te beregenen. Bovendien is de watervoorraad gering en werd deze week het rendement sterk verlaagd door de felle wind. De verdamping was groter dan de watergift.

Gezien het grootste deel van de productie - bestemd voor de industrie - contractueel is vastgelegd, zal voor tal van telers het contract naar inhoud, termen en volume opnieuw niet kunnen ingevuld worden met alle gevolgen van dien.
In een dergelijke marktsituatie zal de bevoorrading vanuit Zuid-Europa lastig en onvoldoende worden. Bovendien is ook daar sprake van stijgende prijzen.

Op de termijnmarkt was de boodschap gisteren duidelijk overgekomen. Het april18 contract met in de loop van de week de bovenkant van de handelsrange op € 14,50-15,50 maakte om 16 uur een sprong naar € 16.
De industrie probeert de façade tot aan het einde van het lopend seizoen zo hoog mogelijk op te trekken. Belgapom verhoogde gisteren de prijs van Challenger met € 1 tot € 26. Bintje en Fontane bleven ongewijzigd op € 25.
De overige noteringen aan deze kant van Europa droegen enigszins een vast karakter.

Tenslotte dient gemeld dat vanuit enkele streken sprake is van vroege aardappelen die via veilingen zullen verkocht worden de komende dagen.
Insiders bevestigen deze situatie maar zeggen er onmiddellijk bij dat de verwachte volumes ook daar zullen tegenvallen.

Prognose: zonder een  algemeen verspreide regen van minimum 20-25l/m², blijft de druk om de prijs te behouden of de prijs te doen stijgen zeer groot.
Of de weerstand van de industrie voldoende sterk is, zal volgende week zichtbaar worden.
Kunstberegening zal vanaf nu, zoals hoger aangegeven, geen soelaas meer brengen voor de akkerbouwmatige teelten. Bij aardappelen liep het mis met de knolzetting.
Er wordt een vaste termijnmarkt verwacht, tenzij de komende dagen overvloedige neerslag zou komen in de meeste productiegebieden.
De meeste telers die nog over vrije aardappelen anno 2016 beschikken worden gedwongen om nu te verkopen. Is de kwaliteit goed, dan is sprake van een verkoopprijs tussen € 26 en € 26,50.  Nog altijd ‘een fraaie prijs, maar de verwachtingen waren hooggespannen.
 
Luc Busschaert - Landbouwexpert

 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer