Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jun 2017 17:37 

FAVV sluit Oostendse vismijn


De controleurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) stelden begin deze week enkele inbreuken vast in de vismijn in Oostende. Daarom gaven ze het bevel om de vismijn te sluiten. Die wordt gerund door de Vlaamse Visveiling.

 “Het FAVV stelde een waslijst aan gebreken vast”, zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw, die in Oostende in de gemeenteraad zetelt. “Heel veel van de gebreken kunnen snel worden verholpen, maar dat gebeurt maar niet. Het gaat onder meer over slecht werkende koelinstallaties, betonrot en een gebrekkige hygiëne, veroorzaakt door bijvoorbeeld kapotte koelkastwanden en dito visbakken. Tweeduizend nieuwe visbakken worden niet eens gebruikt.”

Katrien Beullens van het FAVV bevestigt de sluiting eerder deze week. “Onze controleurs hebben inderdaad de vismijn gesloten nadat ze problemen vaststelden aan de verouderde infrastructuur. Het gaat niet over onoverkomelijke herstellingen, maar er kan met de aanpak ervan niet meer gewacht worden tot er binnen enkele jaren een nieuwe hal komt. Wij zullen nu eerstdaags vaststellen als die herstellingen effectief gebeurd zijn”, aldus Beullens. In afwachting daarvan trekken de vissers met hun vangst naar de veiling in Zeebrugge.

Anseeuw spreekt van een doelbewuste strategie om de Oostendse visserij en de vismijn dood te knijpen en wil dat de stad onmiddellijk actie onderneemt. “De visserij in Oostende verdient een toekomst. Het stadsbestuur kan de Vlaamse visveiling forse boetes opleggen als er minder dan 45 procent van haar visaanvoer in Oostende wordt geveild en moet die hefboom gebruiken om een duidelijk signaal te geven. De vorige jaren werd dit percentage trouwens nooit gehaald”, klinkt het. Volgens de Vlaamse Visveiling gaat de vismijn maandag weer open.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer