Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jun 2017 18:02 

Uitbreiding van de omgevingsvergunning


Vraag om uitleg over de uitbreiding van de omgevingsvergunning van Axel Ronse aan minister Joke Schauvliege

De voorzitter

De heer Ronse heeft het woord.

Axel Ronse (N-VA)

Collega’s, mijn vraag gaat over een thema dat vorige week bij de bespreking van het verzameldecreet aan bod kwam. Ik was toen zelf lichtjes ingedommeld en had niet volledig opgelet, maar ik heb wel begrepen van collega Vandaele dat u toen ook hebt bevestigd dat de socio-economische vergunning in het kader van het Integraal Handelsvestigingsdecreet wordt ingekanteld in de omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning gaat van start op 1 januari 2018. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld naar aanleiding van het uitstel dat we decretaal mogelijk hebben gemaakt een aantal weken geleden. Wat is de stand van zaken van het omgevingsloket? Welke aanpassingen moeten er nog gebeuren om de inkanteling van de socio-economische vergunning en ook de natuurvergunning op 1 januari mogelijk te maken? Is men er al mee bezig? Blijft 1 januari nog altijd een haalbare datum voor de start van de omgeving?

De voorzitter

Minister Schauvliege heeft het woord.

Minister Joke Schauvliege

Collega, er moeten twee dingen worden geïntegreerd. Voor de socio-economische vergunning voor onder andere handelsvestigingen is eigenlijk al decretaal bepaald dat dit vanaf 1 januari 2018 is. We moeten nog uitvoeringsbesluiten nemen die snel naar de regering kunnen gaan om uit te voeren. Dat gebeurt samen met minister Muyters, die het luikje digitalisering zal moeten meenemen. Het is zo dat de secretaris-generaal heeft gezegd dat hij zich zorgen maakt. U kent de problemen met de digitalisering. Hij zegt dat de lokale besturen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vereniging van de Vlaamse Provincies uitstel vragen. Ik vind dat we de datum moeten aanhouden maar omdat de secretaris-generaal aan de alarmbel trekt – zoals we dat gewend zijn –, heb ik het initiatief genomen om heel binnenkort samen met collega Muyters na te gaan hoe we dit aanpakken. Het staat in een decreet, en wat mij betreft, moet het ook worden uitgerold. We zullen samen nagaan hoe we het verder aanpakken. Dat is de situatie voor de socio-economische vergunning.

Voor de vegetatiewijzigingsvergunning of de natuurvergunning, zoals ze in de volksmond wordt genoemd, is er nog geen decretale basis. Het zit in de codex die definitief door het parlement moet worden goedgekeurd om ermee te kunnen starten. Wij maken ons daarover grote zorgen. Als dit pas in september zal gebeuren, zoals het er nu naar uitziet, vrezen we dat we dit nooit klaar krijgen voor 1 januari 2018. We moeten nagaan hoe dit komt en wanneer het parlement de codex zal goedkeuren.

We doen volop verder. Het is mijn intentie en mijn ambitie om dit te kunnen doen. Binnenkort is er dus overleg met minister Muyters om samen na te gaan hoe we kunnen omgaan met de noodkreet van onze secretaris-generaal.

De voorzitter

De heer Ronse heeft het woord.

Axel Ronse (N-VA)

Minister, ik dank u voor uw antwoord. Ik schrik ook een beetje van de noodkreet van de secretaris-generaal. We hebben de inwerkingtreding al tweemaal uitgesteld via een decreet.

Voorzitter, het zou misschien goed zijn om op termijn nog eens met de secretaris-generaal van gedachten te kunnen wisselen in de commissie om na te gaan hoe het komt dat het niet kan worden gerealiseerd. Vlaanderen in de 21e eeuw moet dat toch kunnen.

De voorzitter

Mevrouw Pira heeft het woord.

Ingrid Pira (Groen)

Ik heb dezelfde bezorgdheid. Minister, ik heb een aantal keren gezegd dat dit geen kinderziektes meer zijn. Er moet dieper worden gezocht. Ik denk dat er een structureel probleem is dat altijd opnieuw de kop zal opsteken. Zo ziet het er momenteel toch uit. Ik heb al twee keer gevraagd om daarnaar op zoek te gaan. Hebt u enig zicht op het dieperliggend probleem van wat zich nu afspeelt?

De voorzitter

Minister Schauvliege heeft het woord.

Minister Joke Schauvliege

Collega's, als het parlement graag een hoorzitting willen organiseren, laat ik dat heel graag aan jullie wijsheid over. Ik denk dat het nuttig kan zijn om de mensen die er dagelijks mee bezig zijn, te horen.

Nogmaals, wij doen er alles aan, samen met collega Muyters, om de timing te halen. Wat de natuurvergunning betreft, hoop ik dat we snel de decretale basis hebben zodat we vooruit kunnen.

Axel Ronse (N-VA)

Op mijn fractie kunt u alleszins rekenen om zo snel mogelijk de Codextrein in het parlement goed te keuren.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer