Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2017 17:38 

FAVV herbevestigt: "Bij ons geen gevaar door besmette eieren"


De insecticide Fipronil heeft op enkele dagen tijd een prominente plaats in de nieuwsmedia veroverd na berichten over inbeslagnames van besmette eieren. "De eerste resultaten van de analyses op de met fipronil besmette eieren zijn geruststellend voor de volksgezondheid", zegt Katrien Stragier, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vandaag.

Een medewerker van het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt eieren op de aanwezigheid van het gif fipronil. © anp.
Er zijn wel eieren aangetroffen met fipronil, maar die blijven onder de grens waarboven er sprake is van een direct risico voor de volksgezondheid. "De vastgestelde waarden vormen in principe geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de eieren worden toch vernietigd, omdat het gaat om een illegale stof die niet in de voedselketen mag zitten", aldus nog de woordvoerster.

Bloedluizen
Het Voedselagentschap kreeg begin juni van een bedrijf de melding binnen dat uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren met het insecticide fipronil, een middel om bloedluizen te bestrijden. Fipronil mag niet in de pluimveesector gebruikt worden. In hoge dosissen en bij langdurig gebruik is het schadelijk voor de schildklier, de lever en de nieren. Het is een legaal product tegen vlooien voor hobby- of huisdieren (katten en honden), maar het mag absoluut niet gebruikt worden bij dieren die in de voedselketen terechtkomen, zoals pluimvee.

Na de melding van het bedrijf startte het FAVV meteen een eigen onderzoek op. Dat moest ook nagaan welke andere bedrijven uit de pluimveesector dit insectenbestrijdingsmiddel hadden gebruikt. Ook het gerecht startte een onderzoek.

Op 20 juli lichtte het FAVV via het European Alert System andere EU-landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. "Nederland en andere buurlanden werden meteen op de hoogte gebracht, zodra we in ons onderzoek zagen dat ze ook betrokken waren", zegt Stragier.Daarnaast werden ook maatregelen genomen om te vermijden dat besmette producten in de handel en op het bord van de consument zouden komen: bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en 'verdachte' eieren werden vernietigd.Voor zijn analyses volgt het FAVV Europese richtlijnen.

"Volgens die richtlijnen wordt er vanaf een bepaalde concentratie aan fipronil uitgegaan van een direct gevaar voor de volksgezondheid", zegt Katrien Stragier. "Maar in ons land zien wij in de resultaten van onze analyses voorlopig geen concentraties die boven die norm zitten."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als "matig toxisch". Met andere woorden: het levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer