Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 aug 2017 17:49 

FAVV: normale procedures voor terugroeping uit de handel en de recall


Het FAVV wenst opnieuw aan te herinneren dat er ook in België maatregelen voorzien zijn om verwerkte producten die de maximale residulimiet (0,005 mg/kg) niet respecteren uit de handel te nemen, zelfs indien ze geen gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Mochten verwerkte producten een gevaar vormen voor de volksgezondheid dan zouden de consumenten onmiddellijk verwittigd worden (recall). Deze procedures worden sedert jaren toegepast en zijn op Europees niveau vastgelegd.

In het kader van de opvolging van de besmetting van eieren met fipronil worden er ook maatregelen voor verwerkte producten genomen. De producten die de maximale residulimiet overschrijden zijn niet conform en worden dus uit de handel genomen, zelfs indien ze geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Dit betekent dat deze producten op elk niveau van de voedselketen weggehaald worden (fabrikanten, groothandel, tot in de verkooppunten van de kleinhandel).
 
Mochten er evenwel producten zijn die een gevaar voor de volksgezondheid vormen (overschrijding van de volksgezondheidslimiet) dan worden ook de consumenten onmiddellijk verwittigd. Deze procedure, de recall, wordt dus enkel toegepast indien er een daadwerkelijk gevaar voor de volksgezondheid is. Wat fipronil betreft is er tot op vandaag nog geen enkel verwerkt product dat een gevaar voor de volksgezondheid vormt.
 
Deze procedures (*) met betrekking tot het terugroepen uit de handel en recall worden al jaren op transparante manier door het Agentschap toegepast en zijn vastgelegd op Europees niveau.
 
*zie nieuwsbrief, 2012 :
http://www.favv.be/productterugroepingen/_documents/2012-05_Productterugroepingen.pdf
 
De recalls worden gepubliceerd op: http://www.favv-afsca.fgov.be/productterugroepingen/
 



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer