Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 aug 2017 16:08 

Fipronil en verwerkte producten op basis van eieren: werkwijze FAVV bij niet-conforme producten


Het FAVV herhaalt dat enkel conforme producten, die beantwoorden aan alle wettelijke regels, op de markt mogen gebracht worden. Producten die niet-conform zijn moeten uit de handel genomen worden. Dit is de toepassing van de Europese regelgeving en richtlijnen. Voor producten die een gevaar voor de volksgezondheid zijn, wordt wel degelijk een recall georganiseerd met een duidelijke verwittiging van de consument. Het Voedselagentschap controleert op het terrein of de bedrijven de procedures betreffende de uit de handelname correct toepassen. Tot op vandaag was er nog geen enkele recall nodig voor verwerkte producten op basis van eieren.

Volgens de Europese regelgeving zijn bedrijven verplicht om niet-conforme producten, die dus niet beantwoorden aan de wettelijke verplichtingen, doorheen de hele keten (fabrikant, groothandels, distributiepunten, kleinhandel) uit de handel te nemen. Dat geldt ook voor voedingsproducten waarin de wettelijke norm voor fipronil is overschreden. Het FAVV controleert op het terrein om te verzekeren dat bedrijven de nodige maatregelen nemen om te garanderen dat er enkel conforme producten op de markt komen.

De analyses bij bedrijven in België die verwerkte producten maken op basis van eieren tonen op dit moment aan dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Zodra er vastgesteld zou worden dat verwerkte producten op basis van eieren een gevaar inhouden voor de volksgezondheid (met een overschrijding van de Europese grenswaarde voor fipronil), moeten de betrokken bedrijven volgens de Europese regels een recall organiseren, onder strikte supervisie van het FAVV. In deze gevallen houdt dat in dat de consument onmiddellijk wordt ingelicht over het soort van gevaar, het type van product en de exacte identificatie ervan (naam, lotnummer, houdbaarheidsdatum, gewicht, type verpakking, foto van het product). Er wordt bovendien aan de consument gevraagd om het product zeker niet meer te consumeren, wat vandaag niet het geval is. Tot op vandaag is er immers nog geen recall nodig geweest voor verwerkte producten op basis van eieren.

Deze manier van werken is de normale en reglementaire aanpak in Europa. Ze heeft ook het belangrijke voordeel dat de boodschap naar de consument duidelijk is wanneer er een echt probleem is voor de volksgezondheid: recall. Recalls gebeuren onder strikt toezicht van het FAVV. Ter herinnering, sinds 1 januari 2017 werden de consumenten en de Belgische pers al over 37 recalls van producten die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid ingelicht, wat vandaag niet het geval is voor de verwerkte producten op basis van eieren.

Eenvoudig gesteld, als er geen recall is, is er ook geen bijkomende informatie naar de consument toe aangezien er geen gevaar is voor zijn gezondheid (geen overschrijding van de toxische waarde die vastgelegd werd op Europees niveau).

De recalls zijn te vinden op : http://www.afsca.be/productterugroepingen/

 



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer