Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 aug 2017 08:21 

Fipronil: is er een probleem?


Nu de fipronil-storm gaan liggen is wordt duidelijk dat er veel lawaai gemaakt werd rond iets wat op vandaag verschrompeld is tot een perfect te beheersen probleem op 21 legkippenbedrijven, waar het intussen nog steeds afwachten is of en wanneer ze kunnen vrijgegeven worden.

Dat is niet aangenaam en daarom drong het Algemeen Boerensyndicaat van meet af aan heel hard aan op een tussenkomst van de overheid om die bedrijven te helpen.

De snelheid waarmee de federale regering met een effectieve steuntoezegging op de proppen kwam was zonder voorgaande: op de hoogdag van halfoogst kwam het bericht dat er maatregelen genomen zouden worden en ’s anderendaags werd ook de eerste Task Force bijeengeroepen. Het federale tien punten-plan werd er uitvoerig besproken en toegelicht waar nodig. Voor ons is het onder meer belangrijk dat de eierproducenten  alle gemaakte onvoorziene “werkingskosten” ten gevolge van de besmetting zullen vergoed zien worden en dat er ook geld vrijgemaakt wordt voor de vergoeding van de vernietigde producten zelf. De “werkingskosten” betreffen onder andere het vervoer, de schoonmaak, de behandeling, de vernietiging of de ontsmetting van dieren en producten en het nemen van monsters en analyses. De uitbetaling van de vergoeding voor de gemaakte kosten zal gebeuren na een formele regeringsbeslissing die zal genomen worden op de ministerraad van september. 

Voor de vergoeding voor de vernietigde producten zal het iets langer wachten zijn omdat daarvoor na het verfijnen van een aantal wetteksten ook de goedkeuring van Europa moet komen omdat we anders in de problemen kunnen komen als gevolg van het niet respecteren van de regels rond staatssteun. Dit neemt niet weg dat er intussen dagelijks vergaderd wordt met alle mogelijk betrokken ministers, vaak zelf aanwezig, en hun medewerkers om alles op orde te krijgen tegen de datum dat kan overgegaan worden tot uitbetaling aan de getroffenen. Op onze vraag worden alle mogelijke betrokken diensten centraal aangestuurd om de snelle en efficiënte uitvoering van de genomen maatregelen te kunnen garanderen.

In het kader van het beheersen van de fipronil-crisis kregen we verschillende meldingen dat de kostprijzen voor het afhalen en verwerken van eieren en mest , beiden als categorie 1 bestempeld, de pan uitswingden. We namen daarvoor onverwijld contact met Rendac, met de Mestbank en met onze bevoegde Vlaamse minister van landbouw en leefmilieu Joke Schauvliege. Op de daaropvolgende vergadering werd meteen de tariefzetting van Rendac aangepast, van snel resultaat gesproken! Er blijft echter nog een moeilijke discussie lopen in verband met de verplichte verbranding van gecontamineerde mest, hoe laag de aangetroffen dosering fipronil ook moge zijn. Temeer omdat fipronil een erkend insecticide is dat in bepaalde teelten als onderdeel van de zaadbescherming gebruikt wordt. Alsof enkele tienden milligram per kilo mest het milieu zouden gaan vervuilen wanneer die mest opengespreid zou worden op een veld… 

VLM en OVAM blijven er tot op vandaag (woensdagmiddag 23 augustus, 14 uur) bij dat het feit dat een onrechtmatig gebruikt product in de mest aangetroffen wordt, aanleiding geeft tot de indeling als “categorie 1-product”, dus onveilig voor het milieu. Net alsof die luttele milligrammen, misschien grammen, fipronil per hectare een negatieve impact zouden hebben op het leefmilieu. Hopelijk klaren de geesten nog binnen de Europese en Vlaamse milieuadministratie en wordt deze heel dure verbrandingsverplichting voor mest toch nog afgebouwd.

“En het FAVV, hoe zit het daar nu mee?”, hoor ik u denken. Wel, daar komt alles terug op zijn pootjes terecht en spreekt men niet meer over een crisis. Er volgt binnenkort een debriefing, waar alle tussentijds gemelde problemen op het vlak van terbeschikkingstelling vananalyse resultaten en communicatie uitvoerig aan bod zullen komen.
Uit deze crisis zullen lessen getrokken worden, nog meer dan in het verleden.

Hendrik Vandamme voorzitter ABS



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer