Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 dec 2017 13:20 

Recall van voeding wegens mogelijk besmetting met Salmonella Agona: Bijkomende loten


De Franse autoriteiten hebben het Voedselagentschap FAVV met een officiële melding via het RASFF-systeem op de hoogte gebracht dat er verschillende producten van de Franse producent Lactalis op de Belgische markt zijn verspreid die mogelijk besmet zijn met Salmonella Agona.

Ook “Maltodextridine poeder” van 350g met de lotnummers 17C0012875, 17C0012854 en 17C0013166 wordt van bij de consument teruggeroepen. Consumenten wordt gevraagd de producten niet meer te gebruiken.

Begin december hebben de Franse autoriteiten signalen gekregen over jonge kinderen die ziek geworden zijn na het verbruiken van melkpoeder geproduceerd door de Franse firma Lactalis Nutrition Santé-LNS (op hun site in Craon). Na onderzoek hebben onze Franse collega’s bevestigd dat er een link is tussen die besmettingen bij kinderen en het gebruik van deze producten van de groep LNS. In het productieproces is een contaminatie met de bacterie Salmonella Agona vastgesteld. 

Het FAVV heeft vanuit Frankrijk een officiële melding gekregen via het RASFF-systeem dat verschillende van de mogelijk besmette producten van Lactalis ook op de Belgische markt verspreid zouden zijn. 

Uit voorzorg werd op basis van de melding van een Belgisch voedingsbedrijf al een recall georganiseerd van enkele loten babyvoeding. Consumenten wordt gevraagd om de voeding voor PKU-patiënten van het merk ‘Taranis NoPhenyl’ met de lotnummers 
- 17C0012851, 
- 17C0013308, 
- LO20181003,
- LO20190117,
- en LO20190221 
In België niet meer te consumeren en naar de apotheek terug te brengen. 

Bijkomend wordt ook het product “Délical Maltodextridine verrijkend poeder” van 350g van bij de consument teruggeroepen. Het gaat om een verrijkend poeder voor de aanbreng van extra calorieën om ondervoeding te behandelen. 
Het gaat om de volgende loten:
17C0012875,
17C0012854, 
en 17C0013166.

Behalve Frankrijk en nu ook België zijn er nog een reeks andere landen betrokken. Binnen Europa gaat het om Nederland, Spanje, Zwitserland, Griekenland, Roemenië, Slovenië, Bulgarije, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. 

Het Voedselagentschap dringt aan op waakzaamheid bij consumenten die producten van Lactalis hebben aangekocht. Zij kunnen via de site van Lactalis Frankrijk (http://www.lactalis.fr/information-consommateur/) checken of zij producten van de teruggeroepen loten in huis hebben. Is dat het geval, dan wordt eveneens gevraagd om deze producten niet meer te consumeren en naar de winkel terug te brengen. 

Salmonella Agona is een minder gevaarlijk type van salmonella, maar ouders dienen toch aandachtig te zijn en een arts te consulteren als hun kind de volgende symptomen vertoont: diarree (soms met bloedverlies), braken, hoofdpijn, koorts en buikpijn. De symptomen duiken over het algemeen drie dagen na de inname van het besmette product op. 

Het FAVV controleert samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) sowieso standaard op de aanwezigheid van salmonella in babyvoeding. De voorbije drie jaar zijn in België daarvoor bijna 1.000 stalen genomen en onderzocht. Die waren allemaal conform: er was geen salmonella aanwezig.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer