Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 feb 2018 07:23 

Opgepast met superfood


Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft pakjes abrikozenpitten uit de winkelrekken laten halen.

Dat gebeurde nadat in Nederland een oudere man overleed na het eten van een half zakje van dat zogeheten ‘superfood’.

Voorstanders geloven dat abrikozenpitten onder meer kanker kunnen genezen (al is daar nooit bewijs voor gevonden). Wel is bewezen dat abrikozenpitten relatief veel amygdaline bevatten, een stof die in de darmen wordt omgezet in blauwzuur of waterstofcyanide, een gif dat ademhalingsproblemen veroorzaakt en al in kleine doses dodelijk is. Voor volwassenen is het eten van drie kleinere pitten al gevaarlijk, terwijl bij kleine kinderen één pitje al klachten kan veroorzaken, zo bleek twee jaar geleden uit een studie van de Europese voedselwaakhond EFSA.

“Op basis van de meldingen van onze Nederlandse collega’s hebben we ook hier die pitten uit de handel genomen”, zegt Katrien Stragier van het FAVV. “Het ging om een vijftigtal pakjes. De risicoanalyse loopt nog volop, maar in afwachting van het resultaat mag het product niet meer verkocht worden.”



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer