Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 mrt 2018 07:01 

Vleesfraude VEVIBA: ABS veroordeelt onaanvaardbare praktijken


Met grote ontstentenis vernamen we vandaag dat in het vleesverwerkende bedrijf Veviba (Bastenaken) op grote schaal fraude gepleegd werd. Wanneer grof frauduleus geldgewin de bovenhand haalt op het volgen van elementaire regels, zijn we héél ver van huis. Eens te meer wordt duidelijk dat sommige spelers in de voedingsketen een loopje nemen met de basisregels van deugdelijk en verantwoord ondernemen, deze keer ten koste van de voedselveiligheid, van het imago van een ganse sector én van het inkomen van de veehouders.

Maar meer nog stoort ons het feit dat dit fraudegeval een zoveelste slag in het gezicht is van onze leden, veehouders die elke dag in de weer zijn om hun dieren de beste zorgen te geven met respect voor alle regelgeving die daarbij komt kijken op het vlak van dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid. Verderop in de agro-voedingsketen worden opnieuw alle inspanningen die gebeuren op de boerderijen teniet gedaan, op een wijze die door niemand kan goedgepraat worden.
Wij veroordelen scherp de praktijken die zich voordeden in het bewuste vleesverwerkend bedrijf en riepen vandaag, tijdens een overleg bij minister Ducarme, de sectorfederatie van slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven Febev op om op korte termijn schoon schip te maken onder haar leden en ervoor te zorgen dat de verschillende bedrijven die actief zijn in die sector de regels volgen. Dit incident komt immers bovenop de eerdere gevallen van inbreuken op dierenwelzijnsregels in die wereld en zorgt opnieuw voor een enorme deuk in het imago van de veehouderij.

Het Algemeen Boerensyndicaat herhaalt haar eerdere roep om werk te maken van een correct functionerende vleeskolom en roept iedereen in de sector op zijn verantwoordelijkheid te nemen. Onlangs werd een interprofessioneel akkoord (IPA) voor meer transparantie in de vleeskolom ondertekend tussen Febev en het Agrofront (ABS-BB-FWA). Het is hoog tijd dat de woorden uit het IPA omgezet worden in daden. Het is duidelijk vijf ná twaalf!

Aan de overheidsdiensten (FAVV) gaven we onze appreciatie uit voor het uitmesten van de stal in Bastenaken en  vroegen we om hun alertheid en controles in de slachthuiswereld nog verder op te voeren om gelijkaardige situaties, zoals in Bastenaken, te voorkomen.

Aan minister Ducarme vroegen we om de reeds zwaar getroffen vleesveehouders te ondersteunen door een aantal maatregelen te nemen die de financiële druk op de veehouderijen kunnen verlagen.

Opnieuw werd duidelijk dat de veehouders de dupe zijn van één speler in de voedselketen die maar één ding voor ogen heeft: geld verdienen op de rug van boer, maar vandaag ook met volksgezondheidsrisico’s voor de consument, waarbij in één klap alle inspanningen van diegenen die het wel goed menen en goed doen teniet gedaan worden. 

Eens te meer zullen de veehouders, ten lange laatste, het kind van de rekening zijn terwijl zij, opnieuw, geen schuld hebben aan deze fraude, integendeel.

Hendrik Vandamme – Voorzitter ABS 



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer