Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jun 2018 09:19 

FAVV onder vuur in traiteurszaak


‘Ik vind het schandalig hoe de communicatie verloopt. Wat is de waarde van een groen licht van het FAVV?’ vroeg Leen Dierick (CD&V) zich gisteren in de Kamer openlijk af.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) had namelijk woensdagavond besloten om de traiteur ­Esthio uit Harelbeke tóch geen schoolmaaltijden te laten ­leveren, tegen de beslissing van het FAVV in. 10.000 maaltijden moesten de vuilnisbak in. ‘Als politiek verantwoordelijke lijkt het me noodzakelijk een beslissing te nemen op basis van alle tests’, zei de minister.
 
Na onderzoek van het FAVV bleef sla het ‘laatste verdachte voedingsmiddel’ dat de salmo­nellavergiftiging van bijna vijfhonderd kinderen in Oost- en West-Vlaanderen kon verklaren. Maar het FAVV beschikte niet langer over resten sla om te analyseren, noch bij de traiteur, noch in de scholen. Om zeker te zijn, besloot het extra stalen te nemen bij leveranciers van Esthio, waar­onder de producent van de sla. Op die stalen wachtte Ducarme liever, terwijl het FAVV dat onnodig vond.
 
Het antwoord kwam gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer, de stalen waren negatief. Minister Ducarme besliste ter plaatse dat het bedrijf opnieuw maaltijden mag leveren. De primeur was zo voor de parlementsleden, het bedrijf zelf vernam het via de pers. Zaakvoerder Brecht Vervaeck sluit niet uit dat hij een klacht indient.
 
Vindt het Voedselagentschap zelf dat het een fout heeft gemaakt? ‘Nee’, zegt woordvoerder Dorine Van Geert. ‘Alle monsters waren conform. Esthio zou de eerste vijftien dagen ook geen rauwe levensmiddelen serveren.’
 
Het FAVV wijst erop dat het de beslissing nam samen met het federale onderzoekscentrum Scien­sano en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat bevestigt AZG-woordvoerder Joris Moonens: ‘De voedselveiligheid was ook voor ons voldoende gegarandeerd.’ Ducarme vond weliswaar dat het FAVV zijn ‘technische rol’ perfect had gespeeld, maar weigerde die stelling verder te verklaren.
 
Na maanden van hoogspanning – Ducarme uitte na het vleesschandaal rond Veviba scherpe kritiek op het agentschap en beval twee audits – lijkt het FAVV alweer lijnrecht tegenover de minister te staan. Die kreeg vanwege zijn demarche de wind van voren in het parlement. ‘Ik vraag u met aandrang op één lijn te komen met uw agentschap’, zei Annick Lambrecht (SP.A). Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) vond de opgelopen schade ‘enorm’. ‘Liberalen staan voor een betrouwbare overheid tegenover burgers en bedrijven. Het onderzoek wees uit dat het bedrijf betrouwbaar was, dan moet u dat ook zijn.’



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer